191
7

PvdA-Tweede Kamerlid

Jacques Monasch heeft een eigen bedrijf gespecialiseerd in Strategie & Communicatie (www.jacquesmonasch.nl). Hij was betrokken bij diverse campagnes in binnen- en buitenland. Hij werkte ondermeer voor het ANC, het buitenland instituut van de Amerikaanse Democrtaten (NDI). Sinds 2010 is Monasch Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij is tevens eigenaar van een galerie gespecialiseerd in Russische kunst met vestigingen in Moskou en Amsterdam.

Meer hypotheekgarantie voor energiezuinige woning

Iemand met energiezuinige woning zou meer aanspraak moeten kunnen maken op hypotheekgarantie omdat hij een ruimere besteding heeft

Er moet een verruiming komen van de Nationale Hypotheekgarantie voor kopers van een energiezuinige woning. Daarmee geven we mensen niet alleen een serieuze mogelijkheid om een huis te kopen, maar wordt het tegelijkertijd veel aantrekkelijker te kiezen voor een duurzame woning. De minister heeft vandaag toegezegd dat hij gaat bekijken of deze kopers een hogere hypotheekgarantie kunnen krijgen.

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen kopers een hogere hypotheek krijgen, omdat de NHG garant staat. Eerder verlaagde het ministerie het maximale bedrag waarmee kopers en verbouwers aanspraak kunnen maken op deze hypotheekgarantie. Dat gebeurde toen omdat er rekening werd gehouden met een daling van het besteedbaar inkomen. Allerlei verhoogde toeslagen, in onder meer de zorg, zouden de oorzaak hiervan zijn.

De regering kiest ervoor rekening te houden met een vermindering van het besteedbaar inkomen, maar ik vind dat je dan ook moet kijken naar mogelijke stijgingen van het besteedbaar inkomen. Als je meer bestedingsruimte hebt, zou je ook meer aanspraak moeten kunnen maken op hypotheekgarantie, omdat je ervan mag uitgaan dat de hypotheek in het gros van de gevallen gewoon wordt afgelost.

Neem nou het voorbeeld van iemand die in een energiezuinige woning gaat wonen en te maken krijgt met lagere energielasten. Dan mag het besteedbaar inkomen dalen, maar de woonlasten doen dat ook. Dan komt de aflossing dus niet in gevaar. Zo is een energiezuinige woning een dubbel zo nuttige investering, die niet alleen goed is voor de portemonnee van de koper, maar ook voor het inperken van het energieverbruik.

Ik zou zeggen dat je op zo’n moment ervoor moet kiezen een ruimere normering te hanteren voor hypotheekgaranties. We kunnen ons hierbij beperken tot de voorraad woningen met de hoogste twee energielabels. Koop je een energiezuinig huis in een van die twee categorieën? Dan zou je als koper meer hypotheek met hypotheekgarantie moeten kunnen ontvangen.

De PvdA is een aanjager en voorstander van beleid waarmee we het potentieel van energiebesparing kunnen grijpen. Dat is goed voor het milieu, de portemonnee van de huiseigenaren en het levert banen op. Stimulansen die zeker nu hard nodig zijn. Het vorige kabinet heeft afspraken gemaakt met de woningbouwsector om hier werk van te maken. Ook was er het stimuleringsprogramma ‘Meer met minder’ dat het duurzame balletje van de woningbouwsector aan het rollen bracht.

De PvdA zou graag zien dat we de mogelijkheden benutten om kopers en verkopers te prikkelen om te komen tot verbetering van de energieprestaties van de woningen in Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)