2.099
25

Wethouder Heerde

Ik ben Yasemin Çegerek, voormalig lid van de Tweede Kamer. Ik ben Gelders, ik ben Nederlands, ik ben van Turkse komaf. Ik laat me inspireren door het aloude motto: spreiding van kennis, macht en inkomen. Dat klinkt ouderwets, maar is misschien wel moderner dan ooit. Ik wil dat iedereen gelijke kansen heeft op de arbeidsmarkt, jongere en vijftigplusser, zoon van een hoogleraar of dochter van een migrant. Nu is er te veel onzekerheid. Er zijn mensen die te weinig verdienen en niet hun rekeningen kunnen betalen, of überhaupt geen baan hebben, wel willen maar geen werk kunnen vinden of door discriminatie geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt. We kunnen het ons niet veroorloven dat zoveel talent aan de kant te laten staan. Ik maak mij sterk voor al die talenten.

Meneer de president

Tussen u en uw voorganger zijn de verschillen als dag en nacht

cc-foto: James Mattis
cc-foto: James Mattis

Meneer de president,

Ik begrijp dat u alle inwoners van zeven islamitische landen voorlopig zult weren uit de Verenigde Staten. Nu kan de voor een Oscar genomineerde Ashgar Farhadi uit Iran Amerika niet in. Ook wilt u Syrische vluchtelingen niet opnemen in Amerika. Het bouwen van een muur op de grens met Mexico was dus niet de enige vreselijke maatregel die u aankondigde. Met selectie aan de grens, inhumaan asielbeleid en het bouwen van grenzen houdt u niet alleen mensen buiten Amerika, u isoleert uw eigen land ook van de wereld. Als president van de Verenigde Staten hoor je te bouwen aan welvaart, vrede, solidariteit en rechtvaardigheid.

Hoe u over vrouwen praat was en is diep treurig. Hoe u Mexicanen de les probeert te lezen is onrechtvaardig. Hoe u over moslims praat is vooral vijandig. Tussen u en uw voorganger zijn de verschillen als dag en nacht. Barack Obama liet een licht over de VS schijnen, door iedereen gelijk te behandelen. U heeft het land binnen een week in duisternis gehuld.

U gedraagt zich in het Witte Huis als een gokker in het casino. Binnen een paar dagen heeft u de democratische waarden van uw land ingezet. En verloren. En als al uw muntjes op zijn, is uw krediet ook op en zullen niet alleen mensen zoals ik u de rug toekeren, maar ook de mensen die u luchtkastelen heeft beloofd.

Yasemin Cegerek

Tweede Kamerlid PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (25)