Laatste update 10:23
1.883
12

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Met de Nederlandse vlag hou je het Monsanto-monster niet tegen

Baudet vond hem nog te klein; de fiere Nederlandse vlag - een meter langer dan de vorige – die op verzoek van de PVV en SGP in de kamer werd geplaatst.

cc-foto: E. Dronkert

Wat heeft de Nederlandse vlag te maken met de fusie van Monsanto en Bayer die dinsdag plaatsvond? Alles en niets. De gisteren door de Europese Commissie goedgekeurde monsterfusie is de nachtmerrie van bijna iedere milieuactivist. De zaden (met genetisch slot) en chemische bestrijdingsmiddelen die dit ‘monster’ gaat produceren maken boeren arm en afhankelijk.

Het is een wapenwedloop tegen ongedierte en verarmde grond. Met steeds meer en gemenere pesticiden en gewassen die daar resistent voor zijn zitten we in een vicieuze cirkel die de aarde steeds onvruchtbaarder maakt en boeren nog afhankelijker van het ‘monster’.

Baudet vond hem nog te klein; de fiere Nederlandse vlag – een meter langer dan de vorige – die op verzoek van de PVV en SGP in de kamer werd geplaatst. Hij kostte niet alleen bijna 12.000 euro meer maar ook veel tijd van Kamerleden in een speciale commissie.

Natuurlijk heeft dat niets met elkaar te maken. Kamerleden hebben al niets te vertellen over wat een Europese Commissie al of niet goedkeurt. Een minister van Landbouw ook maar nauwelijks. Maar dus ook alles. Globalisering niet meer is tegen te houden als het gaat om voedsel en landbouw. Nationalisme is ondanks alle – naar mijn idee tijdelijke populistische oprispingen – een onmogelijk en uitstervend idee.

Maar wie stopt dan monsterfusies die slecht zijn voor milieu en mens? Kamerleden die over een nationale vlag vergaderen zeker niet terwijl ze daar alles over zouden moeten zeggen.

In ons Westland zijn talloze tuindersbedrijven bezig om biologische landbouw te plegen in kassen. Insectenbestrijding met insecten, schimmels en andere natuurlijke middelen. Nieuwe middelen die chemische kunstmest vervangen. Een universiteit als Wageningen loopt wereldwijd voorop in onderzoek hiernaar. Bij die instellingen is niemand er meer van overtuigd dat ‘monsters’ nodig zijn om de wereldhonger te verdrijven. Dáár zou een vlag op moeten, een hele grote.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)