1.118
38

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Met Van Gaal gaat Ajax nieuwe rampen tegemoet

Ajax verruilt een verre heiland voor een Zonnekoning met chagrijn

Zij dachten bij Ajax zeker: “Laten we nóg een narcist in huis halen”. Met Louis van Gaal als algemeen directeur gaat de club nieuwe rampen tegemoet. De bestuurders en de actieve leden van de club geloven niet dat zij zelf in staat zijn om de crisis te overwinnen. Zij hebben hun hoop gevestigd op een Verlosser van buiten, een heiland die het kwaad overwint, een Mozes die zijn volk de weg wijst naar het beloofde land. Om die reden is Johan Cruijff binnengehaald.

Hij blijkt een verre halfgod die vanuit zijn Catalaanse hemel orakeltaal laat neerdalen. Als die verkeerd wordt uitgelegd, reageert hij sikkeneurig. Dan heeft hij geen oog voor de offers die de Ajacieden hem in hun vroomheid brengen zoals Jahweh voor die van Kain. Zie hiervoor Genesis 4: 1-5.

Zijn zij die niet geloven in de goddelijkheid van Cruijff, beter af met Louis van Gaal? Ajax ruilt een verre heiland voor een zonnekoning met chagrijn, een wantrouwige dictator die elk woord verkeerd uitlegt dat niet meteen als lofprijzing kan worden opgevat. Vrijwel overal ging hij met ruzie weg. Als technisch directeur of als coach kan Van Gaal een team tijdelijk tot grote hoogtes opstoten, maar uiteindelijk keert zijn onaangename houding zich tegen hem. De sfeer raakt verpest, de resultaten vallen terug en de geschoffeerde clubleiding geeft hem maar al te graag van alles de schuld.

Van al deze ervaringen heeft Louis van Gaal tot nog toe niets geleerd. Evenmin is hij de smaad vergeten, die hem in zijn ogen door de wereld is aangedaan. Hij heeft in zijn binnenzak een grote lijst vijanden. Zo iemand is ongeschikt als algemeen directeur van Ajax. Hij kan zich niet beperken tot het product alleen – voetbal, liefst wereldvoetbal – maar moet leiding geven aan wat in feite een groot amusementsbedrijf is met een zeer kritisch en activistisch publiek.  Hij moet op goede voet staan met het hoofdstedelijk bedrijfsleven en de gemeente Amsterdam.  Hier is Van Gaals talent om vijanden te maken zachtjes gezegd contraproductief.

Net zo min als Cruijff zal Louis van Gaal redding bieden. Ajax heeft maar één probleem: gebrek aan zelfvertrouwen. Ajax komt weer overeind, als het leert in zichzelf te geloven en niet langer in valse profeten en verlossers.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (38)