5.754
15

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Minderjarige rokers

De tabaksindustrie heeft bij de regering gepleit om de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten en shag te verhogen. Wie gaat dat controleren? 

De tabaksindustrie heeft bij de regering gepleit om de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten en shag te verhogen. De staatssecretaris vindt dat een goed idee, want roken is slecht voor kinderen. De kans dat zo’n wetswijziging het haalt is groot. Recente onderzoeken tonen immers heel duidelijk aan dat zelfs 18 jaar geen veilige grens is.

Maar goed, straks hebben we de nieuwe wet en wie gaat dat controleren? Nu zie je veel kinderen onder de zestien jaar paffen, terwijl dat momenteel ook verboden is. Als het stiekem gebeurt, dan heb ik daar begrip voor, want volwassenen kunnen niet alles zien en weten. Maar het gebeurt helemaal niet stiekem.

Laatst gaf ik een lezing over loverboys aan jongeren van twaalf tot veertien jaar. Na afloop stonden ze massaal buiten te roken onder het toeziend oog van de leraren. Toen ik vroeg of ze daar niet iets te jong voor waren, lachten ze me massaal uit. Er volgden opmerkingen zoals ‘Nou, mijn ouders kunnen me toch niets verbieden’ en ‘Mijn moeder koopt sigaretten voor me als ik dat vraag.’

De leraren luisterden ook naar dat gesprek.

‘Kijk we kunnen niets verbieden wat de ouders toestaan,’ was de mening van de aanwezige juffen en meesters. Pardon? En hoe zit het dan met de mooie wet dat roken onder de zestien jaar verboden is? Gelukkig gaat dat veranderen: straks is het onder de achttien. Ik ben benieuwd wat voor reacties ik de volgende keer krijg.

Maria Genova schreef: ‘Man is stoer, vrouw is hoer’
Volg haar ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (15)