654
5

redacteur OnJo.nl

Wil van der Schans is redacteur bij OnJo. OnJo is opgezet door Argos (VARA/VPRO), Reporter (KRO) en ZEMBLA (VARA/NPS) en is uitgegroeid tot
de portal voor onderzoeksjournalistiek van de publieke omroepen op internet. Eerder was hij onderzoeker bij het kritisch onderzoeksbureau Buro Jansen & Janssen dat onder doet naar politie, inlichtingendiensten en vreemdelingenbeleid. Over deze onderwerpen schreef hij tal van artikelen en boeken. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Misleiding

December 2008 is het als de Eerste Kamer te horen krijgt dat "de regering niet heeft kunnen vaststellen dat Amerikaanse of Britse veiligheidsdiensten de publieke opinie bewust hebben misleid". Maar was het een kwestie van niet kunnen of niet willen?

“De regering heeft niet kunnen vaststellen dat Amerikaanse of Britse veiligheidsdiensten de publieke opinie bewust hebben misleid”. Ruim een jaar geleden wisten de ministers niet hoe het zat. De Eerste Kamer had tientallen vragen gesteld over de Nederlandse steun aan de inval in Irak. Vervolgens werd de Commissie Davids ingesteld, vandaag is het eindrapport verschenen.

18 December 2008 is het als de Eerste Kamer te horen krijgt dat “de regering niet heeft kunnen vaststellen dat Amerikaanse of Britse veiligheidsdiensten de publieke opinie bewust hebben misleid”. Maar was het nu een kwestie van ‘niet kunnen’ of ‘niet willen’?

18 December 2008, ruim vijf jaar na de inval in Irak en de Nederlandse regering kan niet vaststellen “of Amerikaanse of Britse veiligheidsdiensten de publieke opinie bewust hebben misleid”?

Zouden ze in Den Haag wel eens het rapport van de Select Committee in Intelligence van september 2008 hebben gelezen? Staat daarin al niet op pagina 5 dat “het merendeel van de beoordelingen van de National Intelligence Estimate over de aanwezigheid van massavernietigingwapens in Irak (oktober 2002) overdreven waren en niet werden ondersteund door onderliggende informatie”.

Het kan natuurlijk zijn dat de ministers in Den Haag dit onderzoek uit de VS gemiste hebben, maar de spijtbetuiging van Colin Powell over zijn achteraf toch wel erg overdreven powerpointpresentatie zullen ze in Den Haag toch wel niet gemist hebben?

Of het Butler rapport van juli 2004, waarin geconcludeerd werd dat het aanwezige inlichtingenmateriaal geen aanleiding gaf om op basis van de VN-resoluite 1441 te pleiten voor een militaire invasie.

Hoe kan je met gezond verstand stellen dat “je niet hebt kunnen vaststellen dat Amerikaanse of Britse veiligheidsdiensten de publieke opinie bewust hebben misleid”? “The War Card” van het Centre of Public Integrity zeker ook niet gelezen. Honderden leugens noteerden de onderzoekers vorige jaar, nadat ze de feiten met de uitspraken vergeleken.

Nu maar hopen dat de regering het rapport van de Commissie Davids wel leest.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)