12.381
166

Presentator / Journalist / Projectmanager / Debatleider

Abdellah Dami (Tiel, 1982) is journalist en presentator. Hij schrijft met liefde over wat schuurt. Eerder was Dami columnist voor de Men's Health en hij schreef in 2003 het boek Couscous met appelmoes.
In november 2009 werd Dami door het Royal Islamic Strategic Center in Jordanië uitgeroepen tot een van de vijfhonderd meest invloedrijke moslims wereldwijd door zijn inzet voor projecten ter bevordering van interreligieuze tolerantie. Hij is daarnaast ook actief als debatleider.

Moet de PVV ook verboden worden?

Abdellah Dami over de vraag in het integratiedebat waar de VVD voor duikt

Bij Nieuwsuur was er dinsdag in de studio een confrontatie tussen Nida-leider Nourdin El Ouali en VVD-er Malik Azmani (video vanaf 27:22). Overeenkomst is dat beiden een (deels) Marokkaanse achtergrond hebben, maar ze participeren op hun eigen manier in het politieke domein.


El Ouali ging het debat in met maar één insteek: iedereen is gelijkwaardig en niemand verdient het om bij voorbaat gewantrouwd te worden. Een sterk statement waarin velen zich zullen kunnen vinden. Wat daarna gebeurde, legde voor mij direct de vinger op de zere plek van het huidige politieke establishment: het meten met twee maten.

De discussie tussen El Ouali en Azmani richt zich, na het bekijken van een reportage met gesprekken tussen de Nieuwsuur-verslaggever en islamitische Nederlanders, op het kernpunt van het integratiedebat: assimileren of integreren? En wat is volledige integratie dan?

Volgens het VVD-Kamerlid is het bijvoorbeeld terecht dat shariapartijen (wat is dat eigenlijk, een shariapartij?) door CDA, VVD en SGP genomineerd zijn om verboden te worden en minister Asscher gaat onderzoeken of dat kan. Dergelijke partijen knagen namelijk aan het fundament van onze rechtsstaat: de Grondwet en dus de gelijke behandeling van alle Nederlanders door de overheid.

El Ouali, vlijmscherp in het debat, wijst er vervolgens fijntjes op dat de PVV in hetzelfde debat liet weten moskeeën te willen sluiten en geen islam in Nederland te willen tolereren. Dat is ook een regelrechte aanval op de Grondwet waarin de godsdienstvrijheid verankerd ligt en ook staat dat er geen onderscheid mag worden gemaakt op basis van onder meer religie, geaardheid. “Wilt u de PVV dan ook verbieden?” vraagt El Ouali aan zijn opponent. Die vraag wordt niet beantwoord, en ook Twan Huijs laat de kwestie schieten, terwijl daarin nu juist de kern ligt: het meten met twee maten ten aanzien van groepen en individuen die hetzelfde gedrag vertonen, ook al is dat op basis van andere motieven en criteria. Vind je het gek dat mensen zich ongelijkwaardig behandeld voelen?

Dat is nu net waarom het belangrijk is om de Grondwet te verdedigen, en daarmee ook de vrijheden van mensen waarmee je het oneens bent. De vraag waar de VVD voor duikt, luidt of er onderscheid gemaakt mag worden bij het shoppen in de Grondwet. Dat is niet zomaar een kwalijke manoeuvre in het integratiedebat, het is dé kern waar het integratiedebat om draait.

Geef een reactie

Laatste reacties (166)