2.607
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mooi zijn heeft voordelen

Maar: het is niet altijd even gemakkelijk om de mooiste te zijn

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een hoop literatuur is besteed aan de zoektocht naar de mooiste vrouw van de wereld. Het begint al als Paris de schone Helena ontvoert en door de eeuwen heen blijft het een ellende van mannen die elkaar bevechten omdat ze de mooiste willen hebben. Op celluloid draait het er ook maar al te vaak om wie de mooiste is, hoewel de schijnheiligheid van Hollywood aan het slot van een film altijd doet of het om het lieve karakter gaat. Daar kan de evolutieleer niets mee. Maar, wat vinden mannen mooi?

Onderzoekers weten het. Ze denken dat schoonheid aantrekkelijk is omdat het vruchtbaarheid betekent: jong en gemiddelden zouden betekenen dat de kans op erfelijke afwijkingen kleiner is. Ja, die evolutiedeskundigen, ze weten het precies. Het gaat om de juiste verhoudingen en wonderlijk genoeg hebben de oude Grieken dat al uitgevonden (de gouden verhoudingen) en ook Leonardo da Vinci wist wat het ideale uiterlijk was. Symmetrie, de afstand tussen de twee pupillen net iets minder dan de helft van de afstand tussen beide oren en de afstand van de ogen tot de mond net iets meer dan de afstand haarlijn kin. Gelukkig voor iedereen zijn er zat mensen die juist partners verkiezen die de perfecte verhoudingen niet hebben.

Mooie mensen hebben voordelen. Ze komen gemakkelijk ergens binnen, ze krijgen meer aandacht, ze zijn meestal populairder omdat er altijd groupies om ze heen draaien die tevreden met de afdankertjes zijn en ze hebben betere seks. Maar de aanwezigheid van mooie vrouwen brengt ook de ergste seksistische houding bij mannen naar boven. 

Bovendien blijkt dat al te mooi niet gewenst is. De evolutiejongens voorspellen het: te mooi, dus te veel concurrentie, dus de kans te groot dat er andere zaadcellen bij haar binnen komen. Maar dat is het niet alleen. Het blijkt dat mensen ook vaak bang zijn voor mooie vrouwen. In geval van verdenking op moord hebben mooie vrouwen dan ook een grotere kans veroordeeld te worden. Mooie vrouwen worden er ook vaker van verdacht om egoïstisch te zijn en niet te kunnen samenwerken.

Als ik veel van zulke onderzoeken lees gaat het me duizelen. We mogen op een of andere manier zo een beetje geprogrammeerd zijn, maar dat betekent nog niet dat we ons daarom ook zo gedragen. Soms gaat het zo en dan hebben we in elk geval iets om het mee te verklaren, maar meestal gaat het anders en worden mensen verliefd omdat ze een leuk gesprek hebben, het licht in de ogen van de andere zien opvlammen en ze vinden die ander de mooiste van de hele wereld.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Met succes word je ouder

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)