4.137
37

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Moslims zijn terrorist, andersdenkenden verward

Jan is tragisch, Ali een oorlogsmisdadiger. Jan is behandelbaar, Ali zal tot het uur van zijn dood worden aangezien voor een levende tijdbom

Als je Ibrahim heet of Mohammed en je krijgt de kolder in de kop en je pakt een mes en je maakt ergens amok, dan haal je onmiddellijk de voorpagina’s en de nieuwsrubrieken op de televisie. Want dan ben je een jihadist. Dan bedrijf je terrorisme. Dan wordt meteen de vraag gesteld of je aangestuurd wordt door Islamitische Staat. En iedereen heeft gehoord hoe je “Allahu Akhbar” riep.

MoslimsBen je daarentegen van een nondescripte religie of zelfs heiden, dan loopt het anders. Dat wil zeggen: als je tenminste geen olijfkleurige of donkerder huid hebt, maar zo blank bent als de top der duinen. Alleen dan.

Wie Jan heet of Marco of Roderik en bijvoorbeeld de koepel van een moskee beklimt met twee reistassen bij zich, het bovenlicht inslaat, een mes toont, de gelovigen onder zich de huid vol scheldt en tenslotte drie meter naar beneden springt zonder zich te bezeren, wie zo heet en dat allemaal doet is geen terrorist. O heden nee. “Mitnichten” zoals onze oosterburen het zo fraai zeggen. Pas du tout. Die is verward. Die hoeft geen verblijf te vrezen in de terroristenafdeling van Vught of de Schie. Er komt een psychiater. Met een beetje behandeling kan Roderik zo de maatschappij weer in.

Jan is tragisch, Ali een oorlogsmisdadiger. Jan is behandelbaar, Ali zal tot het uur van zijn dood worden aangezien voor een levende tijdbom.

Is je huid olijfkleurig of donkerder, maak dan ook geen grappen met agenten. Wees daar heel voorzichtig mee. Zij maken geen grappen terug.

Zoals de vergoddelijkte Pim Fortuyn het zou zeggen: ‘c’est ça’.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (37)