Laatste update 15:33
3.543
99

Columnist

Neerlandicus. Gepensioneerd docent Nederlands. Oud-afdelingssecretaris en voorzitter PvdA voormalig lid gemeentelijke commissies.

Motivatie om Formule1 naar Zandvoort te halen is tegenstrijdig

Het zou successievelijk afgelopen moeten zijn met sporten die alleen uit te voeren zijn met behulp van verstikkende en milieuvervuilende brandstof

Wie zich verdiept in de motivatie om van het racecircuit in Zandvoort weer een Formule-1 circuit te maken moet vaststellen dat die vooral is ingegeven door de successen van Max Verstappen. Een nogal wankele basis dunkt me om hiervoor met een miljoenen kostend project aan de slag te gaan. In de pré- Verstappenperiode was er niet of nauwelijks belangstelling om Zandvoort weer op de Formule-1 kaart te krijgen en bleef de interesse van het publiek beperkt tot een relatief klein aantal fanatiekelingen.

Weinigen die van ons land naar de relatief dichtbij gelegen circuits van naar Francorchamps en Hockenheim afreisden om de bolides voorbij te zien razen. Zodra er een eind komt aan de ‘periode Verstappen’ en ik hoop oprecht voor de liefhebbers dat die periode zo lang mogelijk duurt, is het vrij waarschijnlijk dat we in de post-Verstappen tijd weer in dezelfde situatie belanden als de in de tijd voor de Max-hysterie. Zandvoort zal weer minder aantrekkelijk zijn voor investeerders en voor de lokale overheid om de vlag in top te houden en een teruggang in populariteit van het F-1 verhaal op Zandvoort ligt in het verschiet. Weg miljoeneninvesteringen, die daarbij ook nog eens voornamelijk ten goede komen aan de behoorlijk overbetaalde bolide chauffeurs. Gehoopt mag nog worden dat Max Verstappen niet veel eerder om wat voor reden ook een punt moet zetten achter zijn carrière.

Dat rijkeluiszoontje Bernard geporteerd is van het weer naar Zandvoort halen van de Formule-1 races is tamelijk logisch in overweging nemende dat ‘zijn’ circuit met behulp van investeerders en overheid enorm in marktwaarde zal toenemen en daarmee de verleiding om op het hoogtepunt van het ‘vernieuwde Zandvoort’ de boel met behoorlijke, uit o.a. ons belastinggeld gegenereerde, winst van de hand te doen groot zal zijn, al dan niet vooropgezet.

Het zou successievelijk afgelopen moeten zijn met sporten die alleen uit te voeren zijn met behulp van verstikkende en milieuvervuilende brandstof. Auto- en motor- skelter- en gemotoriseerde bootraces zouden zo langzamerhand in de ban gedaan moeten worden zoals dat evenzeer voor vliegshows en sportvliegen zou moeten. Geef niet met dit soort evenementen het verkeerde signaal af aan de burger, aan het publiek waarop we anderzijds zo een nadrukkelijk beroep doen om onze aarde te koesteren. Die tegenstrijdigheid is dodelijk voor de motivatie.

Cc-foto: Alessio Mazzocco

Geef een reactie

Laatste reacties (99)