1.159
20

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Narcistisch dromenland

Zo, Rutte/Wilders is klaar

Ze hebben zelfs een motto, schijnt het. ‘Alles voor het pluche’, zou me geschikt lijken. Miljarden bezuinigen en honderden miljoenen extra voor wegen (zegt de partijkrant). De files gaat het niet oplossen maar de niet zo slimme autofans komen daar pas over tien jaar achter. Is dat waar ‘rechts’ zijn vingers bij aflikt?

Wilders stelde dat de PVV in het middelpunt van de macht staat, ‘niet Cohen, Pechtold of Halsema’. Alle politiek is persoonlijk (en Pechtold gaat nu emigreren, als ik me goed herinner). Het is Wilders’ eigen wraak op andere personen. Niet zijn partij heeft de macht, hij heeft die. De narcist krijgt zijn beloning en gezien de morele zwakte van VVD en CDA (en het strategische onbenul van PvdA, GL en D66) is die verdiend. Niets hoeven te leveren behalve stemmen in het parlement en alle bureaucratische macht weggeven aan de pluchepartijen van Nederland, met de macht om op elk moment de stekker eruit te trekken: het is niet niks.

Zijn partij is niets. Of dat ook zijn zwakste punt zal worden, staat te bezien. Niet erg snel, denk ik, maar op termijn is zijn éénmanszaakje toch behoorlijk kwetsbaar voor parlementsleden die hun eigen mandaat hebben. De regering op zich is kwetsbaar omdat rechts geen uitbreidingsmogelijkheden heeft maar binnen die 76 zetels onderling moet verkavelen (of kan verliezen naar buiten). Dat gaat ongetwijfeld tot spanningen leiden tussen CDA en Wilders die dezelfde kiezers willen. Maar nu nog niet. Wilders moet zich een jaartje of twee koest houden, anders krijgt hij van het CDA het label onbetrouwbaar omgehangen. Dat zal Wilders doen, daarna breekt hij op een voor hem aantrekkelijk punt. In de tussentijd is het Haagse onveranderd. De revolutie die Wilders in Den Haag zou aanrichten levert oververtegenwoordigingen op van VVD en CDA in ministersposten en bureaucratische macht. Alle drie de partijen verraden hun kiezers. En Martin Sommer en Joost Zwagerman kunnen zeuren wat ze willen, die kleine man zal het pas begrijpen als hij genaaid is.

Dit stuk staat ook op amerika.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (20)