Laatste update 16:01
5.230
220

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Nederland is te mooi om te laten verzieken door racisten

'Wat de onderzoekers in Rotterdam en omgeving constateren, herken ik als een landelijk probleem. Een probleem dat we moeten aanpakken'

cc-foto: 4 & 5 mei Amsterdam

Iedereen moet zich vrij en veilig voelen om zijn of haar geloof uit te oefenen. Discriminatie is een persoonlijk drama voor de slachtoffers en heeft ingrijpende gevolgen. Het maakt niet alleen mensen kapot, ook verscheurt het onze samenleving. De PvdA roept daarom het kabinet op om wetten te handhaven en de vrijheid van godsdienst actief te beschermen.

In de strijd tegen discriminatie is aangifte een belangrijk wapen, maar officiële meldingen van incidenten zijn er weinig. Zo toont nieuw regionaal onderzoek dat discriminatie van moslims vaker voorkomt dan gedacht. Vooral vrouwen met een hoofddoek hebben het zwaar te verduren. Zij krijgen soms geen baan, worden op straat uitgescholden, bespuugd en bedreigd. Meestal is direct te herleiden wie de dader is. Toch hebben daders het idee dat ze alles kunnen doen en zeggen zonder consequenties. De reden: bijna geen enkele moslim doet aangifte, omdat zij denken dat melden bij instanties zinloos is. Wat de onderzoekers in Rotterdam en omgeving constateren, herken ik als een landelijk probleem. Een probleem dat we moeten aanpakken.

Daarom heb ik samen met D66 gisteren een motie ingediend waarin ik het kabinet oproep om vóór de aanstaande begrotingsbehandelingen met voorstellen te komen om de vrijheid van godsdienst te beschermen, te verdedigen en uit te dragen. Laten we samen onze democratie verdedigen en toenadering zoeken tot alle (geloofs)groepen die willen optrekken tegen polarisatie. De overheid kan de norm stellen door te zorgen dat discriminatie ook echt tot een veroordeling leidt. Als aangifte doen effect heeft, zullen meer slachtoffers van discriminatie, waaronder moslims maar ook joden en LHBT-ers, bereid zijn om aangifte te doen. Want dat is wat we nodig hebben. Een weerbare samenleving. Nederland is een prachtig land en te mooi om te laten verzieken door haatzaaiers en racisten.

Geef een reactie

Laatste reacties (220)