7.657
58

Wetenschapsjournalist

Marga schrijft vooral over wetenschap. Wat maakt het Ebolavirus zo gevaarlijk? Hoe begon het leven? Hoe werkt een bionische hand? Marga werkt als freelance wetenschapsjournalist voor dagblad Trouw, voor vakbladen in de chemie/levenswetenschappen, voor WaterForum, TUDelft en Skepter. Maar ze verdiept zich ook graag in de wijde wereld voor OneWorld en World’s Best News en als redacteur/vrijwilliger van het Wereldpodium.

Nederland krimpland: Elsevier, WNL en Jan Latten verbuigen migratiecijfers

Demograaf Jan Latten neemt zijn wetenschappelijke cijfers niet serieus. Elsevier en WNL vliegen uit de bocht door Lattens uitspraken over bevolkingsgroei en migranteninstroom niet te toetsen

In 2100 telt Nederland 24 miljoen inwoners waarvan meer dan de helft een migratie-achtergrond heeft. Dat staat in alarmistische rode letters op de cover van Elsevier. Het is tijd voor bevolkingspolitiek stellen cultureel antropoloog Jan van de Beek en sociaal demograaf Jan Latten in het bijbehorende opiniestuk met als titel ‘De saamhorigheid staat op het spel’. Bij WNL-op zondag kreeg Latten samen met FvD-voorman Thierry Baudet opnieuw alle gelegenheid om hun doembeeld te presenteren. Hoe zit het echt?

Elsevier16 miljoen in 2100
De voorspelling van 24 miljoen Nederlanders in 2100 komt uit een studie van Latten zelf en staat in het VN-rapportWorld Population Prospects: The 2017 Revision’. Maar de kans dat het scenario ook echt werkelijkheid wordt, zo berekende Latten zelf, is minder dan vijf procent. De prognose dat er in Nederland in 2100 nog maar 11 miljoen mensen wonen is volgens Lattens berekeningen even waarschijnlijk.

Zijn meest waarschijnlijke scenario komt uit op circa 16 miljoen Nederlanders in 2100. Dat is minder dan de huidige 17,2 miljoen. Bevolkingsafname is dus waarschijnlijker dan de grote toename waar Van de Beek en Latten in hun opiniestuk alarm over slaan.

Latten stelt ook dat de huidige jaarlijkse bevolkingsgroei in Nederland met ca. 80.000 mensen, voornamelijk komt door immigratie. Het geboortecijfer is laag. Er worden nauwelijks meer baby’s geboren dan dat er Nederlanders sterven, blijkt ook uit cijfers van het CBS.

Westerse migranten
Op social media en de website van Elsevier reageren velen angstig op de opinie van Latten en Van de Beek. ‘Nederland wordt geofferd aan abjecte culturen.’ ‘Ben bang dat mijn kleindochters straks gesluierd en besneden door het leven moeten.’ Voor hen is immigratie blijkbaar synoniem met orthodox islamitische waarden.

Maar dat Nederland ‘islamiseert’ door immigratie blijkt niet uit de CBS-cijfers. Circa een vijfde van de huidige immigranten komt uit Syrië. Het gaat vooral om gezinshereniging na de piek in oorlogsvluchtelingen in 2015. Immigranten vanuit christelijke Europese landen (Polen, Roemenië, Italië, Bulgarije, Duitsland) zijn ver in de meerderheid. Bovendien, op plaats drie van herkomstlanden staat het overwegend Hindoeïstische India en op plaats tien China, dat officieel atheïstisch is.

Wij-zij-denken
Op basis van een hoogst onwaarschijnlijke prognose presenteren Van de Beek en Latten in Elsevier een doemscenario van overbevolking, waarbij ze bovendien suggereren dat antiwesterse waarden zullen gaan overheersen. Hetzelfde verhaal vertelt Latten samen met Forum voor Democratie voorman Thierry Baudet in een uitzending van WNL.

migratiecijfers
Demograaf Jan Latten | Screenshot WNL

Geen van beide beweringen valt te staven met de wetenschappelijke cijfers die Latten elders publiceerde. De hoogleraar sociale demografie en voormalig hoofddemograaf van het CBS lijkt zijn wetenschappelijke cijfers te verbuigen. Juist uit die cijfers blijkt dat de Nederlandse bevolking vanaf 2040 waarschijnlijk gaat krimpen. Bovendien komt de toename van Nederlanders met een migratieachtergrond vooral van Europeanen.

Meer lezen?

Dit artikel verscheen eerder op World’s Best News

Geef een reactie

Laatste reacties (58)