8.364
39

Documentairefotograaf

Geronimo Matulessy (33) uit Apeldoorn is documentaire fotograaf en journalist. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap Hollandse Hoogte en loopt binnenkort mee op de redactie van Trouw.

Nederland, stik in je bloedgeld!

Over de achterstallige betalingen die de Nederlandse staat wil uitkeren aan oud-Indiëgangers

Ruim duizend oud-Indiëgangers worden gecompenseerd met een bedrag van 25.000 euro. Alsof je de jackpot wint. Gulle gever is staatssecretaris Van Rijn, die dit toch maar mooi heeft geregeld voor dit klaagvolk. Kan hij er weer mee pronken in de toekomst, zo werkt dat. Het zou pas compleet zijn als Gaston, met zijn kale kop en cameraploeg, geacteerd blij de envelop komt brengen. “Hallooooo, goedemiddag! Is je bijna-overleden-opa aanwezig? Namens de Nederlandse staat wil ik jullie deze gouden envelop overhandigen. Let overigens niet op het stof en de bloedspetters die erop zitten.”

Deze ‘payback-kwestie’ zat het voormalig kabinet van Balkende IV toentertijd al flink dwars. “Even een paar jaartjes wachten” – moeten ze gedacht hebben. “Er zijn nog teveel oud-Indiëgangers over. Dat kost ons teveel geld.” Sterker nog, Jan-Peter riep Nederland op om de VOC-mentaliteit terug te brengen. Nederlanders moesten weer massaal gaan verkrachten, moorden en roven? Of ging het er in de Gouden Eeuw anders aan toe? Dat duizenden oudgedienden door hebben gebracht in Jappenkampen, gevochten hebben voor de Nederlandse driekleur en bij aankomst in Nederland in voormalig concentratiekampen werden geplaatst vergeten we gemakshalve. 

Molukse KNIL-militairen worden overigens financieel niet gecompenseerd? De Nederlandse regering – met Rutte voorop – toont hiermee wederom haar ware aard door stelselmatig de Molukse bevolking te negeren. Iets wat bij aankomst in Nederland al is gebeurd. Op dienstbevel hier naartoe gehaald, onder valse voorwendselen. Bij de eerste stappen op Nederlands grondgebied in 1951 werden onze loyale opa’s ontslagen uit het leger. Daar stonden zij dan, volledig gedesillusioneerd en vernederd. 

Wie denkt dat het de Molukkers om geld gaat toont zich nog naïever en blijkt geen kennis van zaken te hebben. Het gaat ons niet eens om die 25.000 euro. Alsof een paar met bloedbesmeurde centen de wonden van een trots volk kunnen helen. Nu ik dit relaas schrijf weet ik dat dit bericht aan veel dovemansoren is gericht. Je kan het pas voelen wanneer je er direct mee te maken hebt. Het enige wat opa’s en oma’s hebben gewild was erkenning. Hoe leg je een materialistisch volk uit wat zaken als ‘eer, trots en beloftes’ inhouden? Over cultuurverschillen gesproken. Daarbij ontbreekt het bij velen aan enige kennis met betrekking tot de geschiedenis.

Nederland is onder andere rijk geworden door kolonialisme en hebben de mensenrechten in mijn land tot op heden geschonden. De tijd dat Nederland hiervoor het boetekleed aantrekt zal ik nooit meemaken. Persoonlijk hoef ik geen excuus van de Nederlandse regering. Ik zie discussiegroepen binnen de Molukse samenleving met lede ogen aan. Triest dat er nog Molukkers zijn die hun gelijk willen halen bij hun meester. De oude koloniale heerser heeft het er goed ingestampt.

Mijn grootouders zijn helaas allen overleden. Zij hadden altijd de hoop gehouden op een vrije Molukse staat. Op het moment dat zij wisten dat een vroegtijdige terugkeer er niet in zat, wilde zij ons zo goed mogelijk laten integreren in de Nederlandse maatschappij. Iets wat in de beginjaren flink werd bemoeilijkt door de Nederlandse regering. Zo werden de kampen/barakken afgeschermd van de buitenwereld. Integreren en assimileren werd daardoor een lastige zaak. Ik ben trots dat ze weinig klaagden en hard werkten voor ons bestaan. Zij hebben het niet makkelijk gehad en niet de kansen gehad zoals de huidige generaties. De wonden en littekens die de Nederlandse regering heeft achtergelaten zal met geen enkele cent gecompenseerd kunnen worden. 

Nederlandse regering, stik in je bloedgeld. Onze trots is niet te koop. 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)