2.776
18

Redacteur en schrijver

Bart Smout (1983) is redacteur en schrijver. Hij schrijft voor verschillende media over literatuur, cultuur en wetenschap. Ook publiceerde hij een roman (Lege Lijnen) en verschillende korte verhalen.

Nederlandse praat over échte mannen staat niet ver af van Erdogan

Al een tijd lang circuleert in Nederland het idee dat mannen hun mannelijkheid moeten terugveroveren op een doorgeslagen feminisering

Zou Erdogan ook de workshops van versiercoach Julien Blanc bijwonen? Beide mannen laten zich in ieder geval graag laatdunkend uit over vrouwen. Tijdens een top over vrouwen en recht liet de Turkse premier weten dat man en vrouw niet gelijk zijn. Mannen en vrouwen als gelijken behandelen zou tegennatuurlijk zijn. Vrouwen moeten zich volgens Erdogan vooral toeleggen op het moederschap.

In Nederland gaan gelukkig bij veel mensen de haren overeind staan bij het horen van dit soort misogyne praat. Gelijkheid tussen man en vrouw is hier een gegeven. Ontkenningen daarvan doen het misschien goed in andere culturen, maar niet in de onze. Niet voor niets veroorzaakte de column van Thierry Baudet, waarin hij het opnam voor Julien Blanc, een storm van protest. Opmerkingen als dat vrouwen niet met respect behandeld willen worden, en dat ze niet willen dat je hun ‘nee’ respecteert, schoten massaal in het verkeerde keelgat.

Toch komt de veroveringsvisie van Baudet niet zomaar uit de lucht vallen. Baudet is geen eenzame vrouwenhater die per ongeluk tegen de spotlights aanloopt. Al een tijd lang circuleert in Nederland het idee dat mannen hun mannelijkheid moeten terugveroveren op een doorgeslagen feminisering. Dat riedeltje, of ze nou wordt verwoord door Angela Crott of Esther van Fenema, kent altijd dezelfde strekking. De maatschappij is vervrouwelijkt en bestraft mannelijke waarden. Daardoor zijn mannen onzekere mietjes geworden die niets anders doen dan afwassen en zorgen. Een probleem voor de vrouwen, die zich zo geen vrouw meer voelen. Erg vervelend voor de kinderen ook, die een vaderfiguur nodig hebben willen ze later niet compleet ontsporen en allemaal massamoordenaar worden. De oplossing: mannen moeten weer echte mannen worden en vrouwen moeten weer echte vrouwen worden.

Eigenlijk zegt Baudet niks anders. Hij roept mannen op om weer de veroveraars te worden die ze ooit waren, testosteronhooligans die met geheven pik het strijdveld betreden. Dan worden vrouwen vanzelf weer vrouwen: onderdanig, volgend, gewillig. Precies zoals de natuur het ooit bedoeld heeft.

Baudet verwoordde het bot, maar zijn visie op de man-vrouwverhoudingen is niet nieuw en wint terrein. Steeds vaker wordt er gesproken over een herstel van de mannelijkheid en een herstel van de vrouwelijkheid.

Maar iets willen herstellen, dat betekent niet alleen dat je vindt dat er een fout is gemaakt die rechtgezet moet worden. Het betekent ook dat je de oplossing terug in de tijd zoekt. Dat je wilt dat het weer wordt zoals vroeger. Een gevaarlijk soort nostalgie, waarin je antwoorden op moderne vraagstukken zoekt in een verleden dat we niet voor niets zijn ontstegen. Want die man met de pijp bij de open haard, was dat dan een echte man? En de vrouw met het schort achter het aanrecht, een echte vrouw?

Ook Erdogan heeft dromen van een verleden waarin de verschillen tussen de seksen nog helder waren. Een verleden waarin mannen werken, regeren en bepalen. En vrouwen thuis zitten, zorgen en zich laten vertellen wat ze willen.

Het is geen heel grote stap van de Nederlandse praat over echte mannen en echte vrouwen naar de praatjes van Erdogan die wij zo verachtelijk vinden. We moeten opletten dat de sehnsucht naar de ware man of vrouw niet uitmondt in een herwaardering van de sekseongelijkheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)