1.805
10

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Nederlandse regering heeft met belastinggeld islamitische terroristen gefaciliteerd

Vooral het tijdstip van de Nederlandse hulp roept vragen op

Enige maanden geleden was er veel te doen over Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen, aan het licht gebracht door prachtig journalistiek werk van Trouw en Nieuwsuur. Een aspect is volgens mij buiten beeld gebleven, een mogelijke connectie met de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU, en de Turkse bezetting van de Syrische grensregio Afrin. Daaraan hebben Syrische strijdgroepen meegewerkt, die Nederlandse hulp hebben gekregen. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Nederland met die hulp indirect een rol heeft gespeeld bij de Turkse invasie van Afrin, die rampzalig was voor de plaatselijke bevolking.

MH17Staatsgeheim
Vooral het tijdstip van de Nederlandse hulp roept vragen op. In de documenten die Nieuwsuur en Trouw onderzochten staan de namen van de bewuste strijdgroepen genoemd. Die informatie was volgens de media staatsgeheim. Ook minister Blok deelde daarover, ogenschijnlijk per ongeluk, informatie. Onder meer worden de namen van Jabhat al-Shamiya en Hama Rebels Gathering gemeld. Jabhat al-Shamiya (ook bekend als het Levant Front) wordt beschuldigd van standrechtelijke executies, verkrachtingen, martelingen en ontvoeringen. Op 9 februari van dit jaar zijn voertuigen aan Jabhat al-Shamiya geleverd. Dat is achttien dagen na het begin van de Turkse invasie van de Koerdische regio Afrin, waaraan ook Jabhat al-Shamiya deelnam.

De vluchtelingendeal tussen EU en Turkije is van 19 maart 2016. Het is een essentieel onderdeel van de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis, omdat veel vluchtelingen via Turkije naar de EU komen. Afgesproken is dat Turkije meer migranten opvangt en zijn grenzen beter moet bewaken. In ruil daarvoor ontvangt het land extra financiële steun van de Europese Unie en er zijn afspraken gemaakt over afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen.

Voorwaarden
De grote vraag is waarom Nederland pas vanaf 2016 de hulp aan die Syrische strijdgroepen leverde. Dat was nogal laat omdat de strijd in Syrie toen in grote lijnen al beslist was in het voordeel van het regime. Een stuk of wat Nederlandse Toyota’s zouden dat niet meer kunnen veranderen. Maar ging het eigenlijk wel om Syrie? In 20015 en 2016 onderhandelden de Europese regeringen met Turkije over de vluchtelingencrisis. Heeft de Nederlandse regering in opdracht van de Turkse regering die islamitische terroristen gesteund? Was het een van de voorwaarden van Erdogan voor de vluchtelingendeal?

Het resultaat is wrang. Bedoeld of niet bedoeld, de Nederlandse regering heeft feitelijk met ons belastinggeld islamitische terroristen gefaciliteerd, in een Turkse militaire operatie in de Syrische regio Afrin met kenmerken van een genocide, waarbij burgers zijn vermoord en vrouwen, meisjes en kinderen zijn verkracht.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (10)