Laatste update 10:31
1.037
16

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Nederlandse taal geeft kracht en vreugde

Een praktische benadering van het Nederlands is prima, maar alles wordt veel mooier als mensen ook gaan houden van het Nederlands.

Goed nieuws voor de nieuwkomers. Vandaag heeft minister Lodewijk Asscher bereikt dat asielzoekers zo snel mogelijk taalles krijgen, ook als hun verblijfsvergunning nog in het verschiet ligt. Dit is zo belangrijk dat naast de PvdA ook andere politieke partijen hier op aangedrongen hebben. Want het is hartverscheurend en eeuwig zonde om toe te zien hoe asielzoekers uit Syrië en Eritrea vol hoop en vol energie ons land binnenkomen en vervolgens veranderen in wachtende asielzoekerscentrabewoners.

foto: Joke Padmos
foto: Joke Padmos

Tot achttien jaar krijgen zij wel taalles, in het asielcentrum van Almere zag ik een kleine klas met een professionele docent aan het werk. Maar buiten de klas zag ik de volwassenen verkommeren, piekerend op een bankje of de stoep, tot de gelatenheid het wint. Vanaf dag één de taal leren is ook goed voor de rust van de vluchteling, de omgeving van het azc en de rest van de samenleving. Toen ik naar Nederland kwam als tienjarig jongetje was een zomer lang wachten tot ik naar school mocht al bijna onverdragelijk lang.

Wat een contrast met de vreugde van de mensen die juist wel de kans krijgen om Nederlands te leren. Niet in hun eentje achter een pc in een verloren hoekje, maar in contact met anderen. Ik zag dit weekend hoe het geluk meeloopt met de taal. Het spatte ervan af bij de Amsterdamse buurtvrouwen van ABC. Zij vierden vijftien jaar taalles aan huis, maar eigenlijk vierden zij vijftien jaar vriendschappen. Taal is contact. Thuis, op straat, bij de dokter, op school en op het werk.

Ik begreep dat flink wat ex-cursisten de smaak aardig te pakken hadden, ze waren door gaan leren, vonden een baan of vrijwilligerswerk. Dan leer je meer van de taal. Ik leerde Nederlands door kranten te spellen die ik ’s morgens vroeg bezorgde.  En voor de uitspraak sprak ik de journaallezer na. Daar genoot ik van, de Nederlandse taal gaf mij grip op mijn leven en hoop op vooruitgang.  Analfabeten, ook Nederlands Nederlandse analfabeten, weten hier helaas alles van.

Taal is ook cultuur. Een praktische benadering van het Nederlands is prima, maar alles wordt veel mooier als mensen ook gaan houden van het Nederlands. Dat illustreerden op het taalfeest van ABC de cabaretiers Funda Muïde en Ivo de Wijs, die met hun gezegden, uitdrukkingen en clou’s het plezier van de taal tonen. Ook jonge Syrische verhalenvertellers en dichters die zich behoedzaam uitdrukken in het Nederlands, trokken ons uit de zaal mentaal naar zich toe, via de taal.  Zangeres Karsu Donmez, opgegroeid met het Nederlands, zei trefzeker over haar zoektocht naar Turkse taal: met een andere taal krijg je een ander kleurenpalet.

Daarom heb ik mij er in de Tweede Kamer ook sterk voor gemaakt dat onze nieuwe taalgenoten de kans krijgen zich onder te dompelen in onze cultuur. Ik wil graag dat ze de kracht van Nederland voelen bij de Deltawerken, de vrijheid van Nederland bij het COC of Anne Frankhuis en de gelijkheid in het huis van de Democratie, in het stadhuis of in de plenaire zaal van het Parlement.  Ik heb gemerkt dat zulke aangrijpende confrontaties met Nederlandse waardendragers een enorme boost waren voor mijn relatie met Nederland, ik was graag tientallen jaren eerder naar het Verzetsmuseum en het Concertgebouw geweest. En ook de onderdompelingsmethode geeft minister Asscher nu een flinke slinger. Hij komt met een proef in  zestien gemeenten.

Integratie ontstaat waar mensen naast werk en inkomen, ook de Nederlandse waarden belangrijk vinden, waar mensen naast een praktische relatie ook een emotionele relatie opbouwen met Nederland. Waar mensen Nederlands kunnen spreken en de schoonheid van de taal zien. Dat wil je liefst vanaf dag één, in de noodopvang al; of anders in het asielszoekerscentrum.

Taal is de slagader voor integratie.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)