Laatste update 11:20
12.470
309

Journalist, radiomaker, redacteur Joop.nl

Pascal Vanenburg is journalist, radiomaker en schrijver. In 2017 verscheen zijn verhalenbundel 'De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten' bij uitgeverij Kosmos.

Ding ding, niemand wil het Sinterklaasfeest afschaffen

Het is 2017 en zes jaar geleden dat Quinsy Gario en Jerry Afriye in Dordrecht werden opgepakt bij de intocht. Zes jaar, en we zijn nog steeds bezig

In 1990 kreeg Vanilla Ice een woedende Queen en David Bowie achter zich aan omdat hij het befaamde baslijntje uit wereldhit ‘Under Pressure’ verwerkt had in zijn eigen monsterhit ‘Ice Ice Baby’. Vanilla Ice hield zich van de domme, met als hoogtepunt (of dieptepunt) een interview op MTV waarin hij het verschil tussen de twee deuntjes uitlegt: ‘Ding ding ding di di ding ding… ding ding ding di di ding ding, dat is hoe die van hen gaat. Die van ons gaat ding ding ding di di ding ding… DING… ding ding ding di di ding ding.’

Wacht, hier is beeld.

Ik noem bovenstaand voorbeeld omdat ik daar elk jaar aan moet denken wanneer de discussie rond Zwarte Piet weer losbarst. Tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet wijzen op het racistische uiterlijk, de stereotypische karikatuur van de zwarte mens, het gebruik van ‘blackface’ in een kinderfeest. Fans van zwarte piet buitelen vervolgens over elkaar heen om die vergelijkingen te ontkennen: nee hoor, is niet hetzelfde, dit komt van de schoorsteen.

Ding ding ding di di ding ding.

Doe me even een lol. Zoek een plaatje van zwarte piet en zoek vervolgens een plaatje van een blackface minstrel uit de VS. Ik wacht wel even. Nee, ik help wel even. Hier en hier. Kijk ernaar. Kijk er nog eens goed naar, nu wacht ik echt even. Klaar? Goed.

Hou je nog altijd vast aan je ding ding ding di di ding ding, of kunnen we even praten? Makkers, staakt uw wild geraas. Het is namelijk 2017 en inmiddels zes jaar geleden dat Quinsy Gario en Jerry Afriye in Dordrecht werden opgepakt omdat ze een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ droegen bij de intocht. Zes jaar nadat de discussie – die al veel, veel langer werd gevoerd – echt losbarstte en we zijn nog steeds bezig. Het voelt als de film Groundhog Day waarin Bill Murray dezelfde dag steeds maar weer opnieuw moet beleven. In het geval van de piet-discussie ben je ook voortdurend bezig om dezelfde onzin te weerleggen die niets met het werkelijke probleem te maken hebben: alledaags achteloos racisme.

En dat terwijl het in het geval van het vieren van je favoriete kinderfeest zo simpel kan zijn. Om te beginnen, beste piet-liefhebber, heb ik hier iets dat wellicht als een verrassing komt. Lees de zin een paar keer, laat ‘m tot je doordringen. Komt-ie:

Niemand wil het Sinterklaasfeest afschaffen.

Sinterklaasfeest
cc-foto: Bart

Geloof me. Niemand, echt níemand heeft moeite met het feest an sich. Toen er wat al te veel kinderen bij relatief lichte auto-botsingen door de auto waren geslingerd was er ook niemand die opriep om de hele auto af te schaffen. In plaats daarvan besloten we dat het beter was om ook op de achterbank die gordel te gaan dragen en tadaa, autoritjes waren opeens voor alle kindjes leuk. Zo is het ook met het Sinterklaasfeest.

Vergeet even de malloten aan de ene zijde die uitgedost in het zwartste zwart dat ze in de feestwinkel konden vinden protestmarsen organiseren waarbij ze voor het gemak maar even oproepen alle buitenlanders het land uit te gooien. Vergeet ook even de figuren aan de andere zijde die denken dat het Sinterklaasfeest gebaat is bij Pieten die opeens zijn uitgedost als blokje kaas of godbetert een stroopwafel. De oplossing is simpelweg: roetvegen.

Die oplossing is niet nieuw, die wordt al ingevoerd. In de grote steden lopen de Pieten al met roetvegen, op televisie ook, behalve bij de NTR waar ze nog steeds wachten tot het kwartje valt terwijl de rest van ons al jaren met euro’s afrekent. De weerstand daartegen hoeft niet zo groot te zijn als het nu is, als je al die randzaken nou gewoon even laat varen. Wacht, ik zeg het nog een keer.

Niemand wil het Sinterklaasfeest afschaffen.

Het enige dat we willen is een inclusieve samenleving. Mogen we dat dit jaar in onze schoen?


Laatste publicatie van Pascal Vanenburg

  • De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

    en 50 andere onvoorstelbare gebeurtenissen uit de geschiedenis

    Maart 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (309)