1.638
20

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Niet deskundigen maar cabaretiers vullen het scherm

Volgens de NRC die het heeft geturfd, is de publieke omroep een rechts bastion

Ik koop weinig voor die terminologie maar de implicatie dat al het geroep van Wilders en consorten over de vermeende linkse publieke omroep onzin is, oogt verleidelijk. Maar het is te laat om dat vast te stellen.

Plasterk ging al voor de bijl voor deze redenering en liet de Telegraaf het publieke bestel binnendringen. Onnodig, dus. Het enige goede eraan is dat het de grondslag van de publieke subsidie van onze omroepen opnieuw verder ondermijnt. Maar zoals dat gaat in Nederland, voordat we er wat aan doen zijn we twintig jaar verder. Zolang Pauw en Witteman Jan Marijnissen afzeggen omdat anders baasje Bosma niet wil komen, hoeft ‘rechts’ weinig te vrezen van de daadkracht van de journalistiek in Hilversum. Hun voorgangers lieten zich intimideren door de Hell’s Angels, deze coryfeeën door de PVV.

Ondertussen is het aardig om die lijst te bekijken. Het blijkt helemaal niet te gaan om vermeende deskundigheid. Het gaat om vlotte bobbel, bekend Nederlanderschap en de gave om te schofferen. Hoe anders te verklaren dat A.J. Boekestijn de meest gevraagde deskundige is? Boekestijn maakte naam en verkreeg een parlementszetel door de inval in Irak uit te leggen en voor ons dommerikken goed te praten. Dat alles wat hij voorspelde, alles wat hij verklaarde, fout was, is iets waar hij nooit meer over aan de tand is gevoeld. Laat staan dat hij als intellectueel een mooi boek schreef waarin hij uitlegde waarom hij het fout had. En die is nu deskundig op allerlei terrein?

Hoe kun je Maarten van Rossem verklaren? Lieve man, maar laten we eerlijk zijn, hij is noch specifiek deskundig noch origineel in welke mening dan ook. Maar hij is gegarandeerd leuk. Zou Hans Jansen zo vaak optreden omdat hij de enige deskundige arabist is? We weten wel beter. Maar ik moet toegeven, hij is gekker dan de meeste cabaretiers. Het is natuurlijk niets nieuws. Toen Obama kandidaat werd, was Prem ineens deskundig. Ervaringsdeskundige. Ook zwart, dus hij moest er wel iets vanaf weten. En ook nog BN. Soms is de scheidslijn tussen journalistiek en deskundig BN erg dun. Het is lijn waar Frits Wester op balanceert.

Jort Kelder is ook een soort van cabaretier en Matthijs zijn goede vriend Felix Rottenberg past ook steeds meer in die categorie. Maurice de Hont is weggevallen, blijkbaar. Jammer, want hij had ook een leuke show met steeds nieuwe cijfers waarmee hij zijn eigen pr genereerde. En waarom is mevrouw Verdonk ineens weggevallen? Niet omdat ze minder deskundig is geworden – ze was een hol vat en ze is dat nog steeds. Enfin, veel maakt het natuurlijk niet uit. Het is één groot publiciteitscomplex waarbij politici de amusementsprogramma’s gebruiken en omgekeerd. En de Telegraaf de omroep verovert en zijn journalisten als deskundigen naar voren schuift.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)