3.737
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Niet elk pondje gaat door het mondje

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over overgewicht

De overgewichtepidemie (even niet vragen ‘Huh epidemie?’, want ja in vaktermen noem je dat zo, er hoeft echt geen virus of bacterie aan te pas te komen) is veel gecompliceerder dan de meeste mensen vermoeden (even niet zeggen ‘elk pondje gaat door het mondje’, want dat is echt wat simplistisch). Er komen namelijk zoveel extra factoren bij kijken. Zo zijn er genetische factoren en dan hebben we het over heel veel genen die elkaar ook weer beïnvloeden. We hebben met omgevingsfactoren te maken (bijvoorbeeld waar woon je). Verder speelt ons slaappatroon een rol (minder slapen leidt tot meer eten). Stress en stemming hebben invloed op je gewicht. Ik kan doorgaan en doorgaan en kan nog schermen vol vullen met factoren waaraan je misschien nooit hebt gedacht. Maar het is zaterdag en je moet nog winkelen ook.

Waar gaat het me vandaag om? Ook je inkomen heeft ermee te maken en op de onvolprezen site van the Atlantic kwam ik een soort diapresentatie tegen die laat zien waarom vrouwen die veel verdienen dunner zijn. Erg aan te raden, maar ik zal het ook even uitleggen. Wereldwijd gezien kun je stellen dat inkomen te maken heeft met wat je je wel of niet kunt veroorloven op het gebied van voeding. In rijke landen kunnen arme mensen zich vaak geen gezonde voeding veroorloven, maar in arme landen is de situatie juist anders en zorgt ondervoeding voor de expressie van de genen die gaan zorgen dat kinderen van ondervoede moeders wanhopig gaan eten om niet ten onder te gaan aan de honger. Zo worden ze juist dikker.

Maar nu naar die vrouwen met hoog inkomen. In het schema dat The Atlantic toont zie je hoe het zit in de Verenigde Staten. De samenleving beloont mannen en vrouwen met overgewicht niet op de zelfde manier. Vrouwen worden namelijk behoorlijk afgerekend op hun lichaamsgewicht. Ze doen het op jonge leeftijd al slechter op school, hebben minder succes op de huwelijksmarkt en dat geldt zeker als ze uit zijn om een welgestelde man aan de haak te slaan, ze worden bij sollicitaties minder vaak aangenomen en mochten ze een baan krijgen dan is het vaak op onzichtbare plaatsen waar mensen ook minder betaald krijgen. Dikke mannelijke bazen schijnen daar allemaal niet zo´n probleem mee te hebben.

Het vijfde plaatje in het artikel van the Atlantic laat zien dat overgewicht voor vrouwen bijna twee keer zo kostbaar is als voor mannen. Dus concludeert the Atlantic dat de simpele feedback van het salarisstrookje al voldoende prikkel vormt voor vrouwen om slank te blijven.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)