1.962
68

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Noem je dát een rechtsstaat?

Een bijstandstrekker of een AOW-er wordt keihard weggepakt, maar een DNB-topman komt er met een waarschuwing van af

Op school hebben wij geleerd dat Nederland een rechtsstaat is. De wet geldt voor iedereen. De politie, die zich scrupuleus aan de regels houdt, ziet erop toe dat iedereen zich zonder aanziens des persoons aan de wet houdt en wie strafbare feiten pleegt, krijgt met het Openbaar Ministerie te maken.

Donderdag onthult de Volkskrant dat de Nederlandsche Bank een belangrijk rapport ‘Bank in Brokken’ aan de enquêtecommissie De Wit heeft onthouden.  DNB, zoals de zogenaamde toezichthouders op het Amsterdamse Frederiksplein tegenwoordig wordt genoemd, wilde dit document altijd al onder de pet houden omdat openbaarmaking het zo geroemde toezichthouden zou bemoeilijken maar dat is nog geen reden om het voor een parlementaire enquêtecommissie verborgen te houden. Dat is gewoon strafbaar.

De commissie De Wit is ontstemd. Ze vraagt aan minister  om DNB ‘een tik op de vingers’ te geven.

Een tik op de vingers? Een heel leger sociale rechercheurs houdt bijstandstrekkers en AOW-ers in de gaten om te zien of ze niet te vaak met dezelfde persoon boodschappen doen want dan worden ze aangemerkt als samenwonend en kunnen een boete verwachten die minister Kamp en zijn kompaan De Krom willen vertienvoudigen omdat van zoveel bedriegerij het draagvlak voor de sociale voorzieningen wegvalt.

Maar als om eens Vlaams te spreken een stelletje dikke nekken belangrijke informatie achterhouden over hun rol bij het veroorzaken van de grootste economische crisis in de laatste tachtig jaar, dan is een tik op de vingers genoeg.

Dan hoeft er geen proces van te komen. Dan verschijnt het Openbaar Ministerie niet ten burele van Klaas Knot, de president-directeur. Dan hoeft het leiderschap van deze falende organisatie alleen maar schuldbewust het hoofd te buigen om vervolgens met een vroom smoel te verklaren dat het nooit meer voor zal komen.  Buiten staan de limousines al klaar voor het vervoer terug naar het Frederiksplein. 

Zo wordt er met twee maten gemeten. Zo ontstaat er een Nederland met burgers van de eerste en van de tweede klasse. Noem je dat een rechtsstaat?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (68)