Laatste update 17 april 2018, 09:34
8.546
80

Duo-raadslid BIJ1 Amsterdam

Jazie Veldhuyzen (1990) is duo-raadslid voor BIJ1 in Amsterdam en als activist o.a. betrokken bij Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

De normalisatie van racisme moet een halt worden toegeroepen

De gevestigde partijen snappen blijkbaar nog niet dat het nationalisme dat zij toejuichen en aanwakkeren extreem-rechts meer zelfvertrouwen geeft

Racisme
cc-foto: Miguel Discart

Afgelopen zondag is er een video verschenen waarin de extreem-rechtse groep Voorpost laat zien hoe zij onder de leus ‘op straat als de politiek verzaakt’ op jacht gaan naar vluchtelingen in de Hoek van Holland. Fractievoorzitter Christine Eskes van het CDA in Rotterdam heeft hierover opheldering gevraagd bij het stadsbestuur. Wij stellen echter vast dat het CDA en andere gevestigde partijen zelf medeverantwoordelijk zijn voor de normalisatie van racisme en de groei van extreem-rechts.

Het CDA roept voor de verkiezingen dat de ‘Nederlandse identiteit’ wordt bedreigd door de ‘radicale islam’. Tijdens de formatie blijven zij ‘boze burgers’ naar de mond praten door de illusie in leven te houden dat we terug kunnen naar een sprookje genaamd de ‘joods-christelijke traditie’. Dan zorgen zij er ook voor dat alle leerlingen verplicht over het Wilhelmus moeten leren. Vervolgens steunen zij – net als alle andere partijen op de Partij voor de Dieren na – ook nog het voorstel van Wilders om de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer te hangen. En nu is het CDA bezorgd over een extreem-rechtse militante groep die in Hoek van Holland op vluchtelingen aan het jagen is?

Het CDA snapt blijkbaar nog niet dat het nationalisme dat zij – net als veel gevestigde partijen – toejuichen en aanwakkeren extreem-rechts meer zelfvertrouwen geeft en het als een perfecte voedingsbodem functioneert om hun haatideologie te verspreiden. De gevestigde politiek heeft met jarenlange bezuinigingen en het afbreken van de verzorgingsstaat een klimaat gecreëerd waarin mensen onzeker zijn over de toekomst. Ondertussen wijst de PVV moslims en vluchtelingen aan als zondebok voor alles wat er mis gaat in Nederland. Wij vragen ons af of de gevestigde politiek op tijd gaat inzien wat voor een gevaarlijke situatie er kan ontstaan als dit zo doorgaat.

Thierry Baudet, de politicus van het jaar die in het geheim afspreekt met een bekende racist uit de Verenigde Staten, waarschuwt nu al voor een ‘burgeroorlog’ als gevolg van ‘massa-immigratie’ en de ‘natuurlijke politieke aspiraties van moslims’ terwijl zijn kandidaat gemeenteraadslid in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, oproept tot legalisering van wapenbezit. Ondertussen bouwen zij met hun Forum voor Democratie met steun van extreem-rechtse organisaties een beweging van onderop en dwingen ze Wilders daarmee ook om zich meer op straat te gaan organiseren rondom moslim- en vluchtelingenhaat.

Wat zijn de volgende stappen van extreem-rechts op straat en in de politiek? Staat de gevestigde politiek het toe dat racisme nog verder normaliseert? Worden figuren zoals Géza Hegedüs, die actief was rondom het extreem-rechtse Erkenbrand en met lof spreekt over David Duke (voormalig voorman van de Ku Klux Klan) en David Irving (beruchte antisemiet en Holocaustontkenner), straks niet meer uitgesloten bij politieke partijen? Worden zij juist verwelkomd vanwege hun racistische en neonazistische ideeën, zoals dat ook gebeurt bij de AFD die dit jaar haar intrede heeft gemaakt in het Duitse parlement?

Wij hopen van niet. We leven namelijk in een pluriforme samenleving en de culturele diversiteit zal alleen maar toenemen. Iedere vorm van verzet hiertegen zal enkel leiden tot meer polarisatie en de groei van extreem-rechts. De normalisatie van racisme moet daarom een halt worden toegeroepen. Het opent een deur naar een verleden waarover Nederlanders ooit zeiden: dat nooit meer.

Dit artikel is ondertekend door:

Alina Jabbari (Haar Minaret)
Aydin Peksert (gemeenteraadslid NIDA Rotterdam)
Burak Yildiz (gemeenteraadslid SP Rotterdam)
Cailin Kuit (Onbeperkt West)
Chihiro Geuzenbroek (actief bij Code Rood)
Enes Yigit (voormalig voorzitter Oppositie, Jongerenbeweging DENK)
Fatin Bouali (vicevoorzitter DWARS Amsterdam)
Gladys Albitrouw (bestuurslid DENK)
Ibtissam Abaaziz (bestuurslid Meld Islamofobie)
Jazie Veldhuyzen (medeoprichter Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië)
Jeffry M. Pondaag (stichting K.U.K.B.)
Jens Appelo (Internationale Socialisten)
Jerry Afriyie (stichting Nederland Wordt Beter)
Justine van de Beek (oprichter Stellingdames)
Manju Reijmers (bestuurslid Gender & Ethniciteit BIJ1)
Marit van Splunter (bestuurslid Movement X)
Leana Boven (Erasmus School of Colour)
Lenneke Max (Refugees Welcome Amsterdam)
Rahma Bavelaar (bestuurslid Meld Islamofobie)
Robert Soeterik (voorzitter Nederlands Palestina Komitee)
Saida Derazi (Comité 21 maart)
Samira Boubkari (bestuurslid Meld Islamofobie)
Sebastiaan Proos (bestuurslid SP Amsterdam)
So Rayatsour (voorzitter BIJ1 Amsterdam)
Sylvana Simons (partijleider BIJ1)
Tirsa With (voorzitter RADICAAL, Politieke Jongeren BIJ1)
Valentijn Tilder (Jonge Socialisten)

Geef een reactie

Laatste reacties (80)