4.626
61

TV-presentator

Paul Witteman startte zijn journalistieke carrière bij het dagblad De Tijd. Daarna werkte hij achtereenvolgens bij De Nieuwe Haarlemsche Courant, De Tijd en Elseviers Magazine. Op 1 maart 1975 stapte hij over naar de VARA-radio, waar hij onder meer meewerkte aan 'In de Rode Haan', 'De Stand van Zaken' en ‘Dingen van de Dag’. In 1986 werd hij presentator/eindredacteur van de actualiteitenrubriek 'Achter het Nieuws'. Daarna presenteerde hij een keur aan programma’s, zoals 'De Kloof', ‘NOVA’, 'Met Witteman', 'Alle mensen zijn ongelijk', 'De Ronde van Witteman', 'Buitenhof', 'Opgenomen in Oegstgeest', 'Het Lagerhuis', 'Barend & Witteman' en ‘Nieuwslicht’. Momenteel is Paul Witteman te zien in ‘Pauw & Witteman’. Voor zijn werk ontving hij twee maal een Academy Award, de Zilveren Reiss Microfoon en de Nipkowschijf. Paul schrijft over klassieke muziek en heeft een wekelijkse column in de VARAgids.

Nova is dood, leve Nova

Nova gaat verdwijnen. Er is toe besloten door de gezamenlijke omroepbazen onder leiding van de energieke Henk Hagoort.

Er verdwijnen ook andere rubrieken en er komen nieuwe programma’s voor in de plaats. Het geheel wordt er niet overzichtelijker op.

Het belangrijkste nieuws is dat voor het ‘rechtse geluid’ ruim baan is gemaakt. Iedere ochtend tussen 7 en 9 uur mag de Telegraaf behalve in de krant ook in een ontbijtprogramma het geluid van Wakker Nederland laten zien en horen. We gaan er voor zitten. Omdat ik aan de wieg stond van Nova is me de afgelopen dagen vaak gevraagd of ik nu treurend aan het graf sta van de rubriek.

Ik kan u geruststellen. Nova gaat (gelukkig) niet weg. Wel de titel, die verandert in Nieuwsuur. Zeker, de Vara trekt zich uit het programma terug. Dat wil zeggen, de Vara betaalt er niet meer aan mee. Maar dat merkt de kijker niet. De formule met goede reportages en achtergrondgesprekken blijft bestaan, de uitstekende presentatoren blijven het gezicht van de rubriek, de redacteuren die bij de Vara in dienst zijn, blijven er werken.

Omdat de Vara als progressieve omroep niet meer als donor, dat heet mediapartner, functioneert wordt het Nieuwsuur voortaan nadrukkelijk ‘neutraal’ genoemd. Dat was Nova natuurlijk ook, al wordt daar in kringen van de PVV ongetwijfeld anders over gedacht. Nova is een goede rubriek en het Nieuwsuur zal dat blijven.

De meeste veranderingen die zijn aangekondigd voor het zendschema komen voort uit omroeppolitieke overwegingen, niet uit de wensen van kijkers. Wat de voorzitter van de Publieke Omroep, Hagoort, met de nieuwe indeling wil bereiken is rust in de tent, geen geruzie, geen gezeur over ‘drie maal de Volkskrant’ of de ‘roeptoeter van de linkse kerk’. Wel steun voor het bestel van de meerderheid van het parlement. Dat is veel waard, maar niet alles. Tot nu toe valt de prijs mee.

Nova is niet dood maar heeft een andere jas aangetrokken.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)