Laatste update 13:53
10.275
164

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Nu extreem-rechts weer probeert zich meester te maken van Zwarte Piet…

Zwarte Piet is van de miljoenen Sinterklaasvierders die in hem zien wat hij is: een prankster die de verhoudingen omkeert en met zijn op rijm gestelde spotternijen de mensen op hun zwakheden wijst.

cc-foto: Gerard Stolk

Vrijdagavond hebben de KOZP-activisten een godsgeschenk gekregen van agressieve Hagenezen. Dankzij de aanval met vuurwerk op hun vergadering kunnen zij nu Zwarte Piet associëren met gewelddadige extreem-rechtse hooligans. Zelfs Bart Nijman, de huisideoloog van GeenStijl, schreef: “Oh en als het zo moet, schaf die hele kudt-Piet dan NU maar af.”

Daar gaat hij niet over, net zo min als de extreem-rechtse activisten die zich Zwarte Piet toe-eigenen om hun racistische agenda te verwezenlijken. Zwarte Piet is van de miljoenen Sinterklaasvierders die in hem zien wat hij is: een prankster die de verhoudingen omkeert en met zijn op rijm gestelde spotternijen de mensen op hun zwakheden wijst. Zij weten dat Sinterklaas geen kinderfeest is maar een familiefeest rond een eeuwenoude maskerade met in de hoofdrol een goed op elkaar ingespeeld tweetal bovennatuurlijke figuren, die ineens opduiken en iedereen gelijkelijk behandelen: vader moet net zo eerbiedig Sints ring kussen als de kinderen. En uiteindelijk krijgt iedereen toch een cadeau.

Zo hebben we in Nederland een hoop tradities, zeker nu het voorgoed gedaan is met de etnische homogeniteit en wij in onze veelkleurige maatschappij feesten uit heel de wereld tot de onze hebben gemaakt. Hoe moet je daarmee omgaan? Op 25 oktober voerden bij de Nieuwe Maan de Haagse ondernemer John van Zweden, sponsor van de Sinterklaasoptocht, en het PvdA-raadslid Mikal Tseggai een debat tussen doven. Tseggai – die Eritrese roots heeft – zei wel iets wezenlijks: zij is net zo goed Nederlander als Van Zweden, benadrukte zij, en dat gaf haar het recht om iets van Zwarte Piet te vinden, met andere woorden om verandering te eisen. En om die desnoods via de politiek af te dwingen.

Hier is geen speld tussen te krijgen. Zij IS Nederlander en zij heeft het recht om te streven naar verandering van tradities want die zijn ook van haar.

De vraag is echter of het een goed idee is om van dat recht gebruik te maken. Ik heb het voorbeeld al vaker gegeven: Turkse en Koerdische bruidsstoeten kunnen sinds een jaar of wat niet meer ongestoord toeterend door de stad rijden. Ze worden steevast door de politie aangehouden. Vroeger werd deze traditie nooit door buitenstaanders als overlast ervaren.

En neem bijvoorbeeld het Offerfeest. In dat kader worden op zeer grote schaal in naam van Allah dieren geslacht om het vlees aan de armen te geven. Dat deden Eritrese christenen trouwens ook altijd in het kader van Driekoningen. Dat gaat niet alleen heel veel dierenliefhebbers aan het hart, het is ook nog slecht voor het milieu en het bevordert de stikstofcrisis want die beesten moeten eerst allemaal worden gefokt. Waarom geen kleine aanpassing? Waarom kun je aan de armen niet in naam van de Allerhoogste gezonde groentes geven? De kern van het feest wordt hiermee op geen enkele wijze aangetast. Ik ben ook Nederlander Ik mag wat van dat feest vinden en om verandering vragen als het aspecten heeft die mij niet bevallen.

Daarbij sluit ik natuurlijk mijn ogen voor het feit dat er in ons land nog een Offerfeest plaats vindt, namelijk de Kerstdagen. Dan gaan er ook honderdduizenden dieren voor de bijl maar daar lullen de Kerstvierders niet over. Die negeren al dat dierenleed terwijl ze luisteren naar de bevende kinderstemmetjes die ‘Nu zijt wellekome’ zingen.

Zie je hoeveel gif je op die manier in de samenleving kunt spuiten? Hoeveel munitie je hierbij aanreikt aan de groeperingen in onze samenleving, die niet willen verenigen maar scherpe scheidslijnen trekken, die wantrouwen willen zaaien, die zich met hun aanhangers op willen sluiten in een etnische of religieuze kooi?

Nederland is levensbeschouwelijk en wat manier van leven betreft een verdeeld land. Dat is al heel lang zo. De generaties voor ons bewaarden de vrede door elkaar in hun waarde te laten en de ander te gunnen op zijn of haar manier zichzelf te zijn. Dat is de enige manier om hier aan de Noordzee de maatschappelijke samenhang te bewaren. Ook nu. Gun de mensen hun tradities. Associeer andermans feesten niet met het kwaad. Ga eraan voorbij. Treed op wanneer zulke feesten gebruikt worden voor treiterijen. Als kinderen gepest worden met Zwarte Piet, pak dan de pesters aan en niet Zwarte Piet. Los het probleem op. Problematiseer niet extra.

Zijn er dan geen grenzen? Die zijn er en wel als de lichamelijke integriteit van mensen in het kader van zo’n feest of een traditie wordt aangetast. Of hun vrijheid om zelf existentiële keuzes te maken. Denk aan vrouwenbesnijdenis, aan gedwongen huwelijken, aan afgedwongen kledingvoorschriften zoals het boerkaverbod of de verplichting door anderen in je familie en je gemeenschap om er een te dragen.

Denk helder: de nazi’s verboden destijds jazz en atonale muziek en Hitler had een grote waardering voor Franz Lehar, misschien nog wel meer dan voor Wagner, maar dat maakt Die Lustige Witwe nog geen nationaalsocialistisch product. De Walkürenritt evenmin… We kunnen alleen vaststellen dat politiek geboefte het werk van deze componisten misbruikte. Iets dergelijks is vrijdagavond ook gebeurd toen dat tuig vuurwerk slingerde naar de KOZP-activisten. Laat je niet meeslepen in afkeer van iedereen die lichamelijk en qua huidskleur op deze hooligans lijkt.

Wees Nederlander.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (164)