2.528
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een nuttige idioot of een held?

Trump onderkent gemeenschappelijke waarden in het paleis van koning Salman

Er heerst in rechtse kring vreugde en voldoening over de speech van president Trump in Saoedi-Arabië. Dat was nog eens wat anders dan die slapjanus Obama met zijn enerzijdsen en zijn anderzijdsen. Hij heeft Iran en de terroristen stevig hun vet gegeven. Ja, het is leuk om vast te stellen hoe de ster van koning Salman, de grote financierder van het salafisme wereldwijd ineens aan het stijgen is in kringen van GeenStijl of de DagelijkseStandaard.

Donald Trump
cc-foto: Gage Skidmore

Donald Trump voerde een soort krijgsdans uit met leden van zijn hofhouding die zwaaiden met zwaarden van het soort dat op Chop Chop Square in Ryadh wordt gebruikt om ter dood veroordeelden te executeren. Hij prees als vereniger van zijn volk een voorouder van Salman, de agressieve veroveraar Adboel Aziz Ibn Saoed, die het Arabische schiereiland onderwierp aan de almacht van hemzelf en de salafistische geestelijkheid. Dat volk bestaat niet hetgeen ook blijkt uit de naam van het lukraak door hem bijeengesprokkelde koninkrijk: Saoedi-Arabië. Abdoel Aziz noemde het nieuwe koninkrijk naar zijn familie.

Trump was nog niet klaar met zijn complimenten. Hij sprak zijn bewondering uit voor het land dat elk jaar miljoenen pelgrims ontvangt omdat het de heiligste plaatsen van een groots geloof op zijn grondgebied heeft. Een groots geloof dus. En dan al die spectaculaire architectuur naast de wonderen uit de oudheid! Het opmerkelijke is daarbij dat Saoedi-Arabië historische monumenten juist afbreekt omdat zij de aandacht afleiden van het ware geloof. Om die reden moet de oude binnenstad van Mekka – met panden uit de tijd van de profeet zelf – plaats maken voor protserige hoogbouw waaronder een klokkentoren van bizarre afmetingen.

Met deze kwaadaardige, iconoclastische theocratie begint Donald Trump een Global Center for Combating Extremist Ideology, zo kondigde hij aan. Welk gedachtengoed zal dit centrum wereldwijd verbreiden? Saoedi-Arabië is niet helemaal een bodem waarop denkbeelden over tolerantie, democratie, mensenrechten en de gelijkheid tussen de geslachten tot bloei komen.

De woestijnvorsten vonden het allemaal prachtig. Ze slikten zelfs Trumps trots gebrachte alternatieve feit dat in de vijf maanden van zijn presidentschap bijna een miljoen banen waren geschapen en 3 biljoen dollars toegevoegd aan de Amerikaanse economie. Wat gaf het? Hij had immers beloofd ze voor 110 miljard euro aan wapentuig te verkopen, wapentuig dat zal worden gebruikt tegen iedereen die ze zou willen dwingen hun greep op de rijkdommen van het Midden-Oosten daadwerkelijk te delen.

Ze hadden hem met die militaire order in hun zak. Probeerde die weifelende intellectueel Obama nog buiten het vijftienhonderd jaar oude conflict tussen de Soennieten en de Sji’ieten te blijven, Trump koos onvervaard de Soennitische zijde. Hij had zich fel tegen Iran gekeerd, waar een gevaarlijke liberale tendens zich bij de verkiezingen opnieuw had geuit.
En de Tomahawk raketten op Assad in Syrië vormden een tweede signaal: deze president moest van Sji’ieten weinig hebben. Nu liet hij zich waarderend uit over de rol van de Saoedische strijdkrachten in Jemen, waar zij de Sji’ietisch angehauchte Houthi’s bestreden.

Er was een strijd tussen Goed en Kwaad gaande, oreerde de president en koning Salman hoorde bij de Goeien. “We are adopting a Principled Realism, rooted in common values and shared interests”. Als dat allemaal oké is, als dit onze bondgenoten zijn, waarmee we zoveel waarden gemeen hebben, als we daar mee in zee gaan om op de grond zoals Trump het zegt, de infanteristen van het kwaad te bestrijden, als daar ten overstaan van die woestijnvorsten geen nuttige idioot stond maar een held, dan zal in Amsterdam, een straatagente toch wel een hoofddoekje mogen dragen. Of niet soms?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)