8.053
147

Natuurkundige

Jelmer Renema is natuurkundige. Sinds 2011 is hij promovendus natuurkunde aan de universiteit Leiden, in de quantumoptica. Verder is hij politiek actief binnen de Partij van de Arbeid, Hij schrijft over de politiek van de VS, het neoliberalisme en conservatisme in Nederland en wetenschapsbeleid.

Ollongren heeft gelijk

Vanwege zijn achtergrond komt Baudet weg met dingen die een ander politiek fataal zouden worden

Wie ‘racist’ zegt, denkt aan een AZC-schreeuwer: een man met een trainingspak en een blik Schultenbrau die ‘daar moet een piemel in’ scandeert bij inspraakavonden. Wie racist ‘zegt’, denkt niet aan een Leidse bal die weet wat homeopathisch betekent. En daarom heeft minster Ollongren groot gelijk als ze zegt dat Baudet een grotere bedreiging is voor de Nederlandse waarden dan Wilders.

Ollongren
cc-foto: Wikimedia

Nederland ziet racisme als een klassegebonden probleem, een vorm van politieke domheid waar de verstandige middenklasse gewoon te goed voor is. Terwijl ook daar voldoende racisme te vinden is: die uitzendbureaus die systematisch blijken te discrimineren, worden niet gerund door mensen uit Rucphen.

En natuurlijk, bij de middenklasse wordt het allemaal wat slimmer verpakt. Daar hebben ze geleerd over cultuur te praten, en niet over genen (hoewel dat ook aan het schuiven is). Maar ja: als je poneert dat cultuur net zo onveranderlijk is als ras, wat is dan nog het verschil?

Vanwege zijn achtergrond komt Baudet weg met dingen die een ander politiek fataal zouden worden. Als hij voor de zoveelste keer met racisten rondhangt, volstaat de ontwijkende verklaring dat hij enkel andermans mening aan het opsnuiven is. Dat lukt, omdat we gewoon niet geloven dat iemand die naar Chopin luistert er zulke ideeën op na houdt. Moet je je voorstellen dat -zegt- een islamitisch politicus op dezelfde manier poolshoogte zou gaan nemen bij de Moslimbroeders. Het land zou te klein zijn!

En er is nog een reden waarom Baudet gevaarlijker is: doordat hij zo naadloos in de heersende klasse past, zal het voor hem veel makkelijker zijn om invloed te krijgen. Waar de PVV al jaren vakkundig buiten het Haagse circuit van adviseurs en hoge ambtenaren gehouden wordt, had Baudet recentelijk zijn eerste benoeming te pakken: de AIVD gaat gecontroleerd worden door een FvD’er. Ook hier zien we dat klasse blijkbaar een belangrijkere scheidslijn is voor politiek Den Haag dan iemand politieke overtuigingen.

Wilders vertegenwoordigt de mensen van wie we verwachten dat ze racist zijn. Baudet en zijn achterban krijgen wegens sociale klasse het voordeel van de twijfel. En dat is levensgevaarlijk.

Dit artikel verscheen eerder op Publieke Tribune

Geef een reactie

Laatste reacties (147)