16.302
162

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De onfrisse seksuele obsessie van de PVV-aanhang

De verkrachtingsfantasie is blijkbaar zelden ver weg als de PVV-ideologie de hersens binnen kruipt

Lisa Westerveld, kandidaat kamerlid voor Groen Links en raadslid te Nijmegen, zoals bekend het Havana aan de Waal, heeft het de laatste dagen zwaar te verduren. Dat komt omdat zij onder meer hier op Joop verslag deed van een confrontatie in de trein met twee PVV-aanhangers. Aanvankelijk voerde zij met hen een prettig gesprek over Heavy Metal of zo maar toen haar gezelschap lucht kreeg van haar politieke overtuiging begon het haar meteen voor GroenLinks-hoer uit te maken. En dergelijke. Ook werden zogenaamd vrienden gebeld die haar op het station van Nijmegen wel eens een beurt zouden geven. Ze heeft aangifte gedaan en beschikt over een getuige.

Vanwege die openheid kreeg zij vanuit extreem-rechtse hoek een shit storm over zich heen. Men maakte zelfs een speciale hashtag voor haar: #aandachtshoer.

Bas Bogers
Bas Bogers

Dit is niet de eerste keer dat PVV-sympathisanten van een onfrisse seksuele obsessie blijk geven. Tijdens de beruchte informatie-avond over de komst van Vluchtelingen in het idyllische Steenbergen zongen zij: “Daar moet een piemel in”. Je ziet ook op twitter regelmatig de wens verwoord, dat een tegenstandster eens stevig door een stel Marokkanen dan wel Turken  onder handen wordt genomen. Dan zal zij wel anders piepen. De verkrachtingsfantasie is blijkbaar zelden ver weg als de PVV-ideologie de hersens binnen kruipt. Tegenstanders worden al gauw hoer genoemd. Daaronder verstaat men in die kring een vrouw die vrijelijk beschikbaar is en geen respect verdient. Met haar mag je doen wat je wilt. Dit verklaart meteen de hashtag #aandachtshoer. Een hoer is wat de scheppers van zulke hashtags betreft, vogelvrij. Daarom is het gebruik van dat woord ook zo bedreigend.

Denk tegelijk aan het verhaal dat Geert Wilders laatstelijk voor zijn Duitse gehoor verzon: dat in Nederland blonde meisjes niet meer over straat durven.

Lisa Westerveld is toevallig blond……

Deze obsessie met het seksuele hebben PVV-aanhangers met hun doodsvijanden de Salafisten gemeen. De meest radicale onder hen, de jihadi’s van IS hebben met hun slavinnenhandel zelfs verwezenlijkt waar in Steenbergen alleen maar over werd gezongen: “Daar moet een piemel in”.

De uitersten raken elkaar. Geen wonder. Rancune, haat en het gevoel miskend te worden gaan  maar al te vaak samen met het verlangen naar afgedwongen seks. De ideologische motivatie doet er dan niet toe.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (162)