3.628
99

Activist

Activist. Schreef tot nu toe pittige artikelen over wapenhandel, onduurzame voedsel en kleding, tax injustice, racisme en het disfunctioneren van het maatschappelijk middenveld. Tot juli 2011 directeur van Fairfood International (www.fairfood.org). Frank was tevens tot juli 2011 bestuurslid van de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos (www.partos.nl). Voor Fairfood was Frank werkzaam voor Amnesty International en Fairtrade Original. Hij komt uit het bedrijfsleven waar hij jarenlang werkzaam was als management consultant.

Onzin politici voedt complottheorieën​

Kamerlid Han ten Broeke (VVD) mocht bij Kamerbreed (Radio 1) onwaarheden uitspreken over Israël zonder tegenspraak andere aanwezigen

Afgelopen zaterdag stelt Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, op Radio 1 Kamerbreed dat ‘Israël de David van het Midden Oosten is’. Ja, u hoort het goed. Dat Han zich zorgen maakt over zijn Israëlische vrienden, omdat de support voor Israël wereldwijd toch echt begint af te nemen, dat begrijp ik best. Maar had dan iets gezegd als…

Han ten Broeke:

Kijk. Ik maak me zorgen om mijn Israëlische vrienden. Ik ben er net voor de 134ste keer geweest. Israël heeft dan wel 75 tot 400 kernraketten. Waardoor we ons echt geen zorgen hoeven te maken over een grote aanval op Israël door de Arabische buren of Iran. Zeker niet nadat onze oosterburen in het kader van de wiedergutmachung gratis onderzeeboten hebben geleverd aan Israël, die speciaal voor Israël zijn voorbereid op de Israëlische Popeye kruisraketten, die die nucleaire koppen kunnen afschieten. Waardoor Israël dus altijd terug kan slaan, ook als het land eerst vernietigd wordt. Maar goed, daarmee kun je het gras niet maaien in Gaza. Op zich redden de Israëliërs zich daar ook wel mee, want ook conventioneel zijn de Israëliërs superieur. Eigenlijk is Israël een enorm grote Goliath. Want weet u, Jordanië vliegt met onze afgedankte F16s, die zelfs de Islamitische Staat uit de lucht weet te schieten, dus dat is voor de hypermoderne Israëlische luchtmacht helemaal geen probleem. Sterker nog. Wij vinden het Israëlische leger zo goed, dat we onze eigen commando’s daar laten trainen. Maar tijdens de laatste aanval op Gaza hebben we toch gezien hoe een David (Hamas) het leven van een Goliath (Israël) behoorlijk zuur kan maken. Ik deel eigenlijk wel de visie van de Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman die stelt dat Hamas de oorlog gewonnen heeft. Je kunt Goliath zijn, maar een asymmetrische oorlog kun je moeilijk winnen, zoals het verhaal van David en Goliath zo mooi visualiseert.

Maar nee, Han stelt dat Israël de David is. Als je zou kunnen afstuderen op het vak manipuleren, dan was Han ten Broeke cum-laude afgestudeerd. Han ten Broeke zet bewust foutief Israël neer als slachtoffer.

Ontbreken ‘oppositie’
Maar het probleem is nog veel groter. Want Han zit niet alleen in de radiostudio. Er zitten verder nog een interviewer, en de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox, en Europarlementariër van het CDA Esther de Lange. Zowel de interviewer, als de twee politici grijpen niet in. Han ten Broeke komt met zijn totaal absurde opmerking gewoon weg. Daardoor laat hij een pertinent onwaar beeld achter bij de luisteraar, die gemiddeld een stuk minder afweet van het Midden Oosten, maar op andere momenten wel het tegenovergestelde hoort, en dus verward raakt.

Onzin politici voedt complottheorieën
Als politici zich afvragen waarom het volk geen vertrouwen meer in de politiek heeft, en zich afvragen waarom het volk steeds meer begint te geloven in complottheorieën, moeten ze zichzelf ook eens afvragen hoe ze met het volk om gaan. Als je met een stalengezicht zulke pertinente onzin verkoopt als Han ten Broek deed op de radio, en de ‘oppositie’ doet vervolgens ook nog eens niets, dan moet je niet raar opkijken als het volk die andere onzin ook begint te geloven. En als dan van tijd tot tijd ook nog eens blijkt dat sommige complottheorieën deels waar blijken te zijn (zoals de snipers in Oekraïne), dan heb je de poppen behoorlijk aan het dansen. Vergeet dan de economische crisis, de klimaatcrisis, oorlogen etc, dan zijn we inmiddels aangekomen bij de ultieme crisis, namelijk de vertrouwenscrisis, waarbinnen niemand meer weet wat waar is en wat niet, en niemand meer weet wie nog wel of niet te vertrouwen is.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)