Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ook als het om kleding gaat, is Trump een barbaar'

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-09-25 om 14.33.16
De kledingstijl van Trump is een stuk interessanter dan die van de Duitse bondskanselier
Het blauwe pak, de brede en véél te lange stropdas. Zo kennen we de Amerikaanse president Trump. In de tientallen jaren als tv-persoonlijkheid heeft hij zijn eigen kledingstijl ontwikkeld. Het is zijn handelsmerk. Het enige wat verandert, is – zo nu en dan – de kleur van de stropdas, de lengte nooit. Aan die lengte van zijn stropdas valt volgens modekenners en analisten veel af te lezen. De lezer van serieuze Nederlandse media zoals de NOS blijft die analyse echter ontzegd, omdat Donald Trump niet Angela Merkel is. En dat terwijl de kledingstijl van Trump een stuk interessanter is dan die van de Duitse bondskanselier.
Donald Trumps stropdas zien we het vaakst in de kleur rood, maar bij ontmoetingen met andere leiders is deze vaak blauw. De stropdas is hoe dan ook altijd veel te lang. Toeval? Volgens Patrick Grant, creative director van modemerk E. Tautz niet. “Trumps stropdas is zeer fallisch. Gedragen met zijn Tony Soprano-gesneden pak, schreeuwt het ultraconservatisme – met een vleugje seksuele bedreiging.” Dat van die seksuele bedreiging kan niet als een verrassing komen gezien de talloze beschuldigingen van aanranding aan het adres van Donald-grab-em-by-the-pussy-Trump.
Volgens Barbara Perry van de Miller Center (Universiteit van Virginia), lijkt Trumps kledingstijl weliswaar achteloos, maar zendt hij er tegelijkertijd een boodschap mee. Je weel wel, net zoals dieren dat in het dierenrijk doen en bondskanselier Angela Merkel. “Hij zegt met zijn stropdas: ‘Het boeit me niet hoe ik eruitzie of hoe ik me gedraag. Dat is wat het Amerikaanse volk wil, en dat is wat Washington nodig heeft’. Hij heeft er een achteloze houding over.”
Ook David Givens , directeur-antropoloog van het Center for Nonverbal Studies in Washington, meent dat die achteloze houding een boodschap in zich draagt. De veel te lange stropdas “geeft een optische illusie van formaat – grotere hoogte – het suggereert een groter, krachtiger lichaam”. Ook wat betreft zijn voorkomen dikt Trump de werkelijkheid dus maar al te graag aan. Niets is wat het lijkt.
Donald Trump kreeg in de beginjaren van zijn carrière als tv-persoonlijkheid al veel kritiek op zijn kledingstijl. Ook ging hij een paar keer vreselijk de mist in. Eerder deze maand bijvoorbeeld: hij droeg een blauwe blazer met een zwarte pantalon naar een gesprek met senator Tim Scott om over de rellen en neonazi’s in Charlottesville te praten. “Kijk eens hoe kleurenblind ik ben”, leek Trump met zijn outfit te willen zeggen. Die fashion faux haalde geen enkele krant in Nederland, en het stond in Turkije niet op de voorpagina, want Trump is een man en geen Angela Merkel.
Een bericht gedeeld door The White House (@whitehouse) op 14 Sep 2017 om 8:54 PDT
Ook op andere belangrijke momenten ging het fout. Tijdens zijn inauguratie als president in januari 2017 droeg Donald Trump de befaamde veel te lange rode stropdas. Alleen droeg hij geen dasspeld, maar plakband om zijn veel te lange stropdas op zijn plek te houden. Dat ging uiteraard mis. Plakband is bij lange na niet sterk genoeg om zo’n veel te grote stropdas op zijn plek te houden. Iedereen met meer dan twee werkende hersencellen weet dat je daar gewoon een dasspeld voor moet gebruiken. Trumps stropdas raakte los in de wind en Twitter had een feestje. Al gauw had zijn stropdas dan ook een eigen twitteraccount: Trumpsties.
Trump zal het niet toegeven. “Mode is niet echt mijn ding”, zal je hem niet horen zeggen. Toch wordt hij nu, bijna een jaar sinds zijn inauguratie, door verschillende modekenners als voorbeeld gezien van hoe het vooral níet moet.
Hij heeft geen eigen kledingontwerper, al draagt hij vrijwel alleen pakken van het Italiaanse merk Brioni. Sommigen beweren dat hij geen strak gesneden pakken draagt vanwege zijn in breedte fluctuerende postuur: in zijn Brioni-pakken ziet hij er altijd hetzelfde uit. Trump heeft ook een trouwe kapper: sterren- en modellenkapster Tiffany Kaljic van haarsalon l’Appartement. Toch experimenteert hij niet. Trump blijft Trump. “Maar is dan niet enorm saai?” zou de NOS vragen. “Het is iedere dag een versie van hetzelfde”, verklaart stylist Lauren Rothman in the Independent. “Het dragen van een uniform geeft hem vertrouwen.” Trump houdt in zijn kledingkeuzes zo enorm van consistentie, dat hij – zelfs na zijn trial and error – stug doorgaat met het vastplakken van zijn stropdas.
Lindsay Miller, van Popsugar , analyseert Trumps “stijlkeuzes” zo:
"Als Trumps stropdas zijn eigen stijlkenmerk is, zoals de beelden in onze popcultuur van hem benadrukken, zijn zijn voornaamste boodschappen die van agressie, koppigheid en kracht. Het is rood, een kleur die wordt geassocieerd met kracht, geweld en rijkdom. De lengte en de breedte zijn enorm in strijd met hedendaagse mode. En zijn plakband-truc is vooral verwarrend […] het internet hem heeft bespot vanwege zijn stropdas-plakken na de eerste keer dat men het zag. Maar hij heeft duidelijk gekozen om plakband te blijven gebruiken."
In Amerikaanse media wordt voldoende over Trumps kledingkeuzes geschreven, maar naar hoeveel stropdassen of rolletjes plakband hij heeft, wordt hij niet gevraagd. Journalisten zouden zich – terecht – de ogen uit het hoofd schamen om in plaats van Trump naar zijn ties met Rusland, naar de ties in zijn kast te vragen. Wanneer het leiders als Angela Merkel of Theresa May betreft hebben ze daar plots veel minder moeite mee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.