4.726
41

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

Oorlog met Iran? Niet in mijn naam!

'Wie staat voor de mensenrechten van Iraniërs, verscheurt niet de Irandeal, legt geen moordende economische sancties op die de bevolking treffen en Ayatollah’s versterken'

Er klinkt harde oorlogstaal uit Washington. Vorige week zijn we door het oog van de naald gekropen. Een Amerikaanse aanval op Iran in reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone, is op het laatste moment afgeblazen door president Trump.

Cc-foto: aka Tman

De haviken in de administratie Trump, de heren Bolton en Pompeo, zijn op ramkoers. Na de vermeende aanval van Iran op olietankers in de Golf van Oman, is besloten 1.000 extra Amerikaanse militairen naar het Midden-Oosten te sturen. Volgens de New York Times zou het Pentagon plannen hebben om nog eens 120.000 militairen die kant op te sturen.

Na het opzeggen van de goed functionerende atoomdeal met Iran (JCPOA), het opleggen van keiharde economische sancties die de Iraanse bevolking hard treffen, gaan de VS door met escalatie. Er wordt echt een nieuwe oorlog in het toch al door oorlog en conflict geteisterde Midden-Oosten voorbereid, een oorlog met Iran.

Niets geleerd
Hebben ze dan helemaal niets geleerd van de illegale oorlog tegen Irak? De oorlog die de kassen van de fossiele- en wapenindustrie heeft gevuld maar ons, de bevolking, Islamitische Staat, terrorisme, dood en verderf bracht? Miljoenen mensen zijn nog altijd op de vlucht voor oorlog, conflict en onderdrukking. Vluchtelingen die door dezelfde oorlogshitsers worden aangewezen als profiteurs. Vluchtelingenstromen waar de VS zelf weinig van voelen.

De VS beroepen zich vaak op het brengen van democratie en mensenrechten voor Iraniërs. Door oorlog? Met de trouwe bondgenoten van de VS in de regio, de Golfstaten en Israël? Totaal ongeloofwaardig. Wie staat voor de mensenrechten van Iraniërs, verscheurt niet de Irandeal, legt geen moordende economische sancties op die de bevolking treffen en Ayatollah’s versterken.

Wie gaat voor democratie en mensenrechten kiest andere bondgenoten. Israël heeft lak aan internationaal recht, annexeert delen van Palestina en past steeds meer repressie toe op mensenrechtenverdedigers. En Saudi-Arabië zorgt voor oliedollars en een florerende wapenindustrie waarmee kinderen in Jemen worden vermoord. Tegen de Geneefse conventies en alle menselijke waarden in hebben zij een journalist op klaarlichte dag in stukken gehakt.

Impact
Wie daarbij nadenkt over de desastreuze gevolgen van een oorlog met Iran voor de bevolking, regio en de impact op ons land en de rest van Europa, kan niet anders dan concluderen dat de VS heel duidelijk gemaakt moet worden: geen oorlog met Iran! Een oorlog met Iran zal mogelijk de positie van de VS in het Midden-Oosten versterken, de olieprijzen verhogen en de wapenindustrie laten floreren, maar de mensheid heeft er helemaal niets aan.

Komende week zal ik in de Tweede Kamer aan minister Blok vragen een oorlog met Iran in de meest duidelijke bewoordingen af te wijzen en hierover in gesprek te gaan met andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Zodat gezamenlijk de VS opgeroepen kan worden om te de-escaleren, de harde sancties die de Iraanse bevolking treffen op te heffen en te demilitariseren in het Midden-Oosten.

Daarbij zullen we het niet laten. De komende tijd gaan we de straat op voor vrede. Met een even korte als heldere oproep: geen oorlog met Iran!

Oorlog met Iran? Niet in mijn naam!

Geef een reactie

Laatste reacties (41)