490
2

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Op zoek naar Obama

Op een klimaattop moet je erg uitkijken dat je je dag niet alleen besteedt aan vergaderingen en het eindeloos bellen van collega's in een poging ze terug te vinden.

Gelukkig heeft WISE een permanente post op het Klimaforum09, zeg maar de alternatieve tegentop waar honderden ngo’s zich verzamelen en programma’s aanbieden.

Onze ‘marktkraam’ fungeert als verzamelpunt voor alle activisten en lobbyisten die zich met kernenergie bezighouden. Het is een mooi gemengd gezelschap van wetenschappers, jonge actievoerders en goed-geklede keurige veertigers met stropdas en jasje. Twee keer per dag komen we bij elkaar om te bespreken wat er moet gebeuren, om elkaar op de hoogte te brengen van wat er aan de hand is bij de onderhandelingen, tips uit te wisselen en plannen te maken. Vandaag heeft de groep ook een kleine ludieke actie uitgevoerd bij de Zeemeermin van Kopenhagen. Ik dacht dat er zo ongeveer elk uur wel een actie zou zijn bij dit nationale symbool van Denemarken en had dus weinig fiducie in de kansen op media-interesse maar dat viel mee. Met cameraploegen uit Canada, Japan, Italie en diverse Deense kranten en fotografen in ons kielzog hebben we de meermin een bordje omgehangen en een gasmakser gegeven; don’t nuke the climate, kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem.

Met name de Japanse en Canadese media waren echt geïnteresseeerd in onze boodschap. Dat zijn ook precies de landen die in de onderhandelingen blijven drammen over acceptatie van kernenergie in een nieuw verdrag of politiek akkoord.

Je kunt met een klein groepje en een simpel idee dus wel degelijk media-aandacht genereren. De meeste organisaties blijven de hele dag in het onderhandelingscentrum en met name de televisieploegen willen wel eens een andere achtergrond voor hun verslag.

Maar goed, ook wij gaan na de actie gauw naar binnen om naar de speech van Obama in Oslo te luisteren. Helaas hadden nog 8000 mensen dit bedacht dus we konden op geen enkele manier in de buurt van een van de schermen komen…

Ik lees het wel op het net dacht ik en bracht nog een bezoekje aan de Nederlandse delegatie terwijl ik geïnterviewd werd door Vara’s Vroege Vogels. Het ‘Holland House’, vlakbij het hok van de Nederlandse delegatie, zorgt nog voor wat pepernoten en Hollandse kaas (waar blijft Jantje Smit?) en de aanwezige ambtenaren en wetenschappers van de Nederlandse kennisinstituten zijn allemaal optimistisch.

Nog even de bijdrage van Cramer in de Volkskrant gelezen (“we zijn lekker bezig”, mag ik het zo samenvatten?) en toen was het alweer tijd voor onze eigen namiddag-vergadering. Vanavond naar een lezing van de Amerikaanse delegatie over de impact van het eergister genomen besluit dat  CO2-uitstoot in principe een gevaar is voor de volksgezondheid en dan hopelijk naar een Jazz-club. Zij laten mensen met een pasje van het Klimaforum gratis binnen en laten delegatieleden van sterk vervuilende landen juist dubbel betalen. Kijk, dat is pas een deal! En, ik moet het de Amerikanen nageven, geld speelt geen rol – het schijnt dat de betreffende club elke avond vol Amerikanen zit. Oude jazz en Amerikanen, ik kijk er naar uit….Even kijken of ik voldoende in-lik vermogen heb om een uitnoding te bemachtigen voor de zaal waarin Obama volgende week vrijdag spreekt..

Geef een reactie

Laatste reacties (2)