770
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Openstaan voor homoseksualiteit leidt tot betere samenwerking

Een vleugje progesteron in de politiek zou wel eens de oplossing voor een hoop problemen kunnen zijn

Dit stukje is speciaal voor homofobe mannen en oude kerels die denken dat mannen en vrouwen verschillend zijn, omdat ze menen dat vrouwen alleen moeder horen te zijn.

Een heel grappige veronderstelling trok mijn aandacht: misschien is homoseksualiteit wel ontstaan omdat en doordat mensen beter met elkaar zijn gaan samenwerken. Onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Sexual Behavior gepubliceerd werd laat zien dat homoseksualiteit mogelijk in de loop van de evolutie ontstond doordat mensen steeds nauwer met elkaar moesten samenwerken.

‘Bonding’ heet dat. Vriendschap is belangrijk in een samenleving waarin we dingen niet zonder elkaar kunnen doen. Volgens de onderzoekers speelt het hormoon progesteron daarbij een belangrijke rol. Wij kennen progesteron vooral als het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de zwangerschap. Het wordt ook wel het zwangerschap beschermend hormoon genoemd en wordt geproduceerd in de eierstokken van de vrouw, maar ook in de testikels van mannen wordt het hormoon aangemaakt. We weten dat progesteron zorgt voor vriendschappelijke gevoelens tussen mensen. Homoseksuele relaties zouden volgens de onderzoekers een rol gespeeld hebben bij het ontwikkelen van die vriendschappelijke verbintenissen.

Hoe onderzoek je nu zoiets? Er bestaat zoiets als een test waarmee je homo-erotische motivatie kunt meten. Het zijn vragen waarbij mensen antwoorden moeten geven op vragen als: windt het idee om iemand van hetzelfde geslacht te kussen u op? Of: doet het idee om iemand van hetzelfde geslacht te kussen u walgen? Het zegt niets over het daadwerkelijk uitvoeren van homoseksuele handelingen, maar alleen over de mate waarin men ervoor openstaat.

Bij vrouwen bleek dat openstaan voor homoseksualiteit samengaat met een verhoogd progesteron. In een vergelijkbare test bij mannen kwam ook de rol van progesteron naar voren: als mannen denken aan het belang van vriendschap met andere mannen wordt een verhoogd niveau van progesteron waargenomen. Oorzaak of gevolg? De onderzoekers veronderstellen dat progesteron de oorzaak is en dat het samengaat met evolutionaire ontwikkeling.

In die evolutie zijn mensen seks op allerlei manieren gaan gebruiken. Niet alleen maar voor het krijgen van kinderen, maar ook omdat het zo leuk is en volgens onderzoekster Fleischman dus ook om sterkere samenwerkingsnetwerken te creëren. Helemaal onwaarschijnlijk is het niet omdat hetzelfde bij mensapen is waargenomen.

Volgens mij zit er te weinig progesteron in politici die samen problemen op moeten lossen. Van mij mogen ze er een orgie van maken als ze daarmee de klimaatproblemen, het onstaan van ziektes door verkeerd voedsel en infectieziekten onder dieren op weten te lossen. En naar oorlogsgebieden sturen we geen bommenwerpers meer maar vliegtuigjes die progesteron en knuffelhormoon oxytocine verspreiden over de idioten die niet begrijpen wat samenwerking is.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)