1.299
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Opgewekte mensen luisteren minder goed

Stort je hart nooit uit bij een rasoptimist … de kans dat hij te weinig empathie voor je heeft, is groot

Iedereen kent ze, de mensen die altijd opgewekt zijn. Het zonnetje in huis. Je zou altijd in hun buurt willen zijn, want je wordt er zelf ook een beetje vrolijker door. Er kleeft echter vaak wel een nadeel aan die vrolijke mensen, je moet er niet met je problemen naartoe, want ze zijn meestal niet zo goed in het naar je luisteren.

Daar is heus onderzoek naar gedaan. Hebben vrolijke mensen nu meer of minder empathie?

Onderzoekers vroegen de proefpersonen voor dit onderzoek of ze zichzelf vrolijk vonden en ook of ze zichzelf empathisch vonden. Hoe vrolijker ze vonden dat ze waren des te meer empathie ze zichzelf toeschreven.

Vervolgens werd aan de proefpersonen gevraagd om twee vrolijke en twee vervelende gebeurtenissen uit hun leven te vertellen en dat werd op video vastgelegd. Alle deelnemers moesten vervolgens deze video´s van seconde tot seconde bestuderen om te beschrijven wat de ware gevoelens van de persoon waren wier video ze moesten beoordelen.

Opgewekte mensen dachten dat ze deze taak beter volbrachten dan anderen, maar in feite waren de vrolijkere mensen daar helemaal niet beter in dan mensen die niet zo opgewekt waren. Sterker nog, ze hadden er de grootste moeite mee de emotionele toon van de pessimistische video’s te beoordelen. Vrolijkerds zijn gewoon zo opgewekt dat ze de empathie misten om iemand die met een minder vrolijk verhaal komt te beoordelen. Dat verklaart waarom je bij zo’n rasoptimist je hart niet moet uitstorten. Die hoort je nauwelijks en begrijpt er weinig van. Doe het maar bij iemand even droevig als jezelf, want de kans dat je een dan begrepen wordt is veel groter.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 cc-foto: Matthew Stevens


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)