Laatste update 14 september 2017, 11:53
4.063
43

Columnist

Meredith (1988) is columniste bij HP/De Tijd. In het verleden organiseerde ze de Museumnacht van Amsterdam en was ze redacteur bij Joop. Eerder schreef ze ook voor hard//hoofd en Vileine.

Zo ‘creatief’ lost Schippers het eigen risico op

Dat is wat er zo ontzéttend gaaf is aan al die privatisering: als mensen in de kou worden gezet is het niet meer jouw probleem

De afgelopen week berichtte de NOS dat bij diverse zorginstellingen in Nederland patiënten geweigerd moeten worden omdat hun zorgverzekeraars weigeren de volledige kosten van hun behandeling te dekken. GGZ-instellingen zijn al zo lang dusdanig met bepaalde verzekeraars in conflict dat ze het risico niet meer kunnen nemen dat ze zelf voor de kosten op moeten draaien.

Het is zorgwekkend nieuws. Vooral omdat mensen die psychische hulp nodig hebben absoluut niet de veerkracht hebben om met deze geldzorgen om te gaan.

Zorg
Afbeelding: Cibele Nogueira

Je zou denken dat dit het moment is dat je je als minister van Volksgezondheid even tegen wat dingen aan zou gaan bemoeien. Maar nee. Minister Schippers gooit de problemen liever lekker over de heg. Dat is wat er zo ontzéttend gaaf is aan al die privatisering: als mensen in de kou worden gezet is het niet meer jouw probleem.

Het sluiten van contracten is een zaak van ‘individuele partijen’ en als er ‘knelpunten’ zijn moeten die partijen dat lekker onderling overleggen. Desnoods met een financiële incentive van de Nationale Zorgautoriteit. Gaat prima zo. Met de psychische gezondheid van het volk, daar heeft de minister van Volksgezondheid helemaal niets te maken.

Dat de zorginstellingen tot nu toe miljoenen aan kosten uit eigen zak hebben moeten betalen, ja dat is gewoon een kwestie van beter leren onderhandelen. Dat het hier om honderden kwetsbare patiënten gaat die je nu even écht niet door een bureaucratische mangelmolen moet halen, ja dat is echt superjammer. Schippers zal de vrije markt wel in een mailtje CC’en; ‘jongens, pakken jullie dit even op?’.

We moeten niet denken dat Edith Schippers harteloos is. Ze heeft namelijk heel goed voor ogen wat nu het échte probleem is van deze patiënten en daar maakt ze zich ontzettend druk om. Niet het feit dat ze geen behandeling meer krijgen, of dat ze hun zorg niet vergoed krijgen is hier het punt. Nee, de media. Die zijn het probleem. Die maken die patiënten namelijk hartstikke ongerust met al die berichten over zaken die ze aangaan!

Het is me wat ja, die media. Een beetje zorgelijk nieuws verspreiden. Een grof schandaal.
Ze hadden ook het nieuws wat positiever kunnen brengen. Ze hadden ook de extra reistijd naar een andere provincie in kunnen pakken als runningtherapie. Die werd toch al niet vergoed door je verzekering. Bijna net zo doeltreffend als een kopje thee met de buurvrouw. Het ministerie wil vast ook wel even meezoeken naar een andere insteek: ‘Tien manieren om te blijven participeren tijdens je psychose’. ‘Negen mensen die wél normaal doen met hun aandoening’.

En zo erg is het nou ook allemaal niet. Je zou het ook zo kunnen bekijken: Zilveren Kruis patiënten hebben in Zeeland ook geen last meer van maandenlange wachttijden voordat ze hulp krijgen. En als je geen zorg krijgt, hoef je ook geen eigen risico te betalen. Pure winst.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)