Laatste update 26 maart 2019, 15:09
9.028
80

Adviseur, jurist

Een door de wol geverfde in oorsprong juridische generalist met als specialiteit sociaal recht (Participatiewet, Wmo en ook Jeugdwet). Heeft een grote algemene en historische kennis en daarom een grote belangstelling voor wat er zich in de samenleving afspeelt. Politiek betrokken en breed ontwikkeld, waaronder ook op het terrein financiën.

Over Thierry en Geert: Mundus vult decipi, ergo decipiatur!

De kogel komt echt van rechts en ze lopen zich warm voor meer

cc-foto: Alex Proimos

We moeten volgens oud-Nederlands recept de verschillen niet op de spits drijven. Maar is dat nog wel een verstandig recept? In Amerika is het aantal slachtoffers van de alt-right en white supremacy hate crimes meer dan verdubbeld. Ook zeggen leiders van de Ku Klux Klan en andere racistische bewegingen zich te herkennen in Donald Trump.

Er is in Amerika een tendens waarneembaar dat een groter deel van het politieke speelveld wordt ingenomen door pseudo-fascisten en racisten. Dit terwijl Trump, naar aanleiding van de slachting in Nieuw Zeeland, ultra rechts als een beweging van enkelen afdeed.

Het is heel gevaarlijk hem en zijn coterie van rijken te geloven. Daarbij, het is ook niet waar gezien de cijfers. En niet alleen in Amerika dient het fascisme zich aan. Het meest schokkend vond ik het interview door Breitbart met Donald Trump onlangs.

Volgens de weergave van CNN maakte hij daar de volgende opmerking:
I can tell you I have the support of the police, and the support of the military, and the support of Bikers for Trump, yes I have tough people. But they do not play it tough. Untill they go to a certain point and than it would be very, very bad.

They, dat zijn de anderen gok ik.

Dit is niets anders dan een dreiging met ondemocratisch en ongrondwettelijk geweld tegen mede-Amerikanen met een andere en vaak beter onderbouwde mening dan Il Duce Donald. Dit is fascisme in zijn zuiverste vorm, het recht van de sterkste met alle middelen. Bikers for Trump. Hij doelt daarmee op motorclubs van hetzelfde gehalte als de Hells Angels?

Ik denk van wel. En welk punt bedoelt hij? Het Muller-report? Staat Amerika op de grens van een burgeroorlog? Bedoelt hij dat? We gaan het zien en merken.

Maar niet alleen in Amerika zijn de rapen gaar. Ook in Europa met Salvini in Italië, Orban in Hongarije en Le Pen in Frankrijk. Hoe kan het toch dat grote Duitse automerken nog steeds fabrieken in dit Hongarije plannen?

Ik denk samen met Rutger Bregman dat het betalen van belasting door het kapitaal, zodat er weer wat geld terugvloeit naar de burgers, een goed tegengif is. Het kapitaal dient te worden gedisciplineerd voordat het de democratie om zeep helpt. Waarom is belasting betalen zo belangrijk? Omdat in deze wereld, waar het kapitaal zich razendsnel en vrij kan bewegen maar de werknemers veel minder, dit als enige middel rest voor overheden om grip te krijgen.

De werknemers moeten ook met de rest van de wereld wedijveren en dat drukt hun loon terwijl de ceo’s altijd onmisbaar talent zijn met navenante onzedelijke beloningen. De macht van het kapitaal in deze overfinanciële wereld dient gebroken te worden. Het zou mij niet verbazen als er ook een verband bestaat tussen de opkomst van de macht van de financiële wereld, het afnemende belang van mensen en de opkomst van fascistische tendensen.

In Europa heeft rechts na de Tweede Wereldoorlog geen onbevlekt blazoen. Even een opsomming: In Zweden – vermoedelijk – de moord op premier Olof Palme, in Noorwegen Breivik (zeventig sociaaldemocratische kinderen gedood), Jo Cox die in Engeland vermoord werd en waar nog een paar aanslagen verijdeld zijn, Het Duitse Solingen waar een huis met Turkse bewoners en al in de fik ging; en dan nu in een volledig onvoorbereid land, net als Noorwegen, Nieuw-Zeeland 50 doden. De onschuld en harmonie voor altijd verdwenen.

Denkt u dat dit allemaal toeval is? Ik niet, al sinds Breivik niet meer. De kogel komt echt van rechts en ze lopen zich warm voor meer. Baudet en Wilders weten niet hoe snel ze hun handen in onschuld moeten wassen, maar dat kan niet meer, zij zijn in theorie medeplichtig door het continu aanjagen van een scheiding. Zij plaveiden de weg voor wij tegen zij. Onze identiteit zeggen ze te bewaken maar welke is dat dan? Dat is mij nog steeds onduidelijk.

De onzin die Baudet en Wilders verkopen is niet lachwekkend meer, die is gevaarlijk en zet mensen aan tot geweld. Als ik de redenatie van Baudet over het klimaat volg, hoef ik ook geen belasting meer te betalen want wat maakt mijn bijdrage nu uit: 0,000000015 %. En zijn schokkende mening over vrouwen kan niet vaak genoeg worden op televisie uitgezonden.

Wilders heeft nog steeds niet aangegeven hoe hij alle door de PVV ongewenste inwoners het land uit wil krijgen. Goederentreinen laten rijden of toch iets anders?

Ze verkopen veelal pure onzin. Baudet omdat zijn ijdelheid onverzadigbaar is en hij de verkeerde filosofen frequenteert. Hij adoreert Lord Byron, een hyperromanticus, heb ik me laten vertellen maar weet hij wel hoe en hoe vroeg deze aan de moeraskoorts gestorven is? En Wilders’ diepere motieven, ach hij begint op Hans Janmaat te lijken de politicus die het voornamelijk deed omdat hij er een mooi inkomen aan overhield. Wilders is een van de langst zittende Kamerleden en zijn redenaties zijn even waarheidsgetrouw als blond de originele kleur van zijn haar is.

Wakker worden Nederland! Waarom geloven mensen deze mannen? De kiezers zijn toch niet allemaal dom? Maar misschien wel geestelijk heel lui en dat veroorzaakt dommigheid, namelijk je weet alles al en wat je niet weet is niet belangrijk. Had mijn leraar Nederlands op die goede oude HBS toch meer gelijk dan ik destijds wilde toegeven, met die oude Romeinse spreuk Mundus vult decipi, ergo decipiatur! De wereld wil bedrogen worden, derhalve wordt zij bedrogen!


Laatste publicatie van Harry Bleeker

  • Homo Vanus

    Waarover men spreken kan, daarover moet men niet zwijgen

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (80)