964
25

Filosoof

Mihai Martoiu Ticu is in Utrecht afgestudeerd in de wijsbegeerte en internationaal recht. Hij is op 7 februari 1968 in Roemenië geboren en is sinds 1990 in Nederland.

Overal alu-hoedjes zien

Omdat een mens niet alles kan weten, en zeker niet of hij zelf gek is, tijd voor een fact-check

Stel je voor dat de Volkskrant op een internetpagina zou schrijven dat Londen in Duitsland ligt. En dat een reaguurder ‘onjuist’ zou roepen. Wat zou de Volkskrant doen? Een serieus medium pakt de atlas, zoekt Londen op, ontdekt dat het in Groot-Brittannië ligt en corrigeert het artikel.

Dit gebeurt echter niet bij een andere site met de Westelijke Jordaanoever (WJ). De internetsite The Post Online – die pretendeert een serieus medium te zijn – schreef dat WJ in Israël ligt. Ik corrigeerde de stelling in een reactie, mijn reactie verdween en ik kreeg een ban. Ik mailde de redactie met de boodschap dat dit soort foute informatie tot onwetendheid bij het publiek leidt en deze onwetendheid het conflict verlengt. De redactie antwoordde met slechts een link naar aluminiumfolie. Volgens Wikipedia is een alu-hoedje het symbool voor paranoïde mensen die in complottheorieën geloven. Dus ik ben gek, volgens die redactie.

Omdat een mens niet alles kan weten, en zeker niet of hij zelf gek is, tijd voor een fact-check.

Ik kijk in het CIA World Factbook – de atlas van de nerd – waarin alle staten staan. De WJ staat apart vermeld. Limburg of Friesland staan niet apart vermeld omdat deze gebieden onderdeel zijn van een staat, dus WJ is geen onderdeel van Israël. Dus de Amerikaanse regering is niet van mening dat WJ onderdeel van Israël is maar zegt dat de status van WJ nog vastgesteld moet worden in onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De site van het Witte Huis schrijft over Obama’s bezoek aan het Midden-Oosten en als je de videopresentatie bekijkt, tekent men Israël zonder WJ.

Wat zegt Israël dan? Op de regeringssite staat het officiële Israëlisch standpunt. Zegt de Israëlische regering dat WJ onderdeel is van Israël? Nee. De regering zegt hetzelfde als het Factbook: de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook kunnen het best gezien worden als territorium met strijdende claims die opgelost zouden moeten worden tijdens vredesonderhandelingen. De regering meent dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen legitieme claims op de gebieden hebben. Er staat nergens dat WJ onderdeel van Israël zou zijn. De hele interpretatie van de tekst leidt tot de conclusie dat het land WJ als militair bezet gebied ziet, niet als onderdeel van Israël. 

Israël heeft nooit verklaard de WJ te annexeren, nooit beweerd dat die gebieden onderdeel van Israël zouden zijn. Israël heeft wel de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem via wetgeving proberen te annexeren, maar geen enkele staat heeft die annexatie erkend en de Veiligheidsraad heeft die poging ‘null and void’ verklaard: zonder enige juridische gevolgen. 

Israël behandelt WJ ook in de praktijk als bezet gebied en zegt dat mensenrechtenverdragen daar niet gelden omdat WJ geen onderdeel is van Israël. Het Israëlisch Hooggerechtshof heeft herhaaldelijk gezegd dat: 

“The Judea and Samaria [WJ] areas are held by the State of Israel in belligerent occupation. (…) Israeli law does not apply in these areas. They have not been “annexed” to Israel.”, Israel High Court HCJ 7957/04, Mara’abe v. The Prime Minister of Israel, 21 juni, 2005

Dus CIA, de Israëlische regering en de rechters van het Israëlisch Hooggerechtshof dragen ook een alu-hoedje; zij geloven – zoals ik – in gedachtenlezen en gedachtenbeheersing. Om niets te zeggen over de paranoïde rechters van het Internationaal Gerechtshof, die WJ in hun adviesopinie ook als militair bezet gebied hebben beschouwd. 

Maar misschien is de Nederlandse regering nuchterder, immers wij Nederlanders weten het altijd beter, staan ook wereldwijd bekend als übernuchter en we kiezen de allernuchterste leiders. De allerübernuchtersten zeggen in ons officieel standpunt dat:

“De Palestijnse staat zal bestaan uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Joodse staat Israël zal bestaan uit de resterende 78 procent van het historische Palestina. Verder moet Israël de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en steden als Jericho, Nabloes en Hebron opgeven.”

Dus het complot omvat de hele wereld en iedereen draagt alu-hoedjes, volgens de redenatie van The Post Online. Wie zich wil beschermen, houdt het beste een bord voor z’n kop.

Naschrift 23 mei 07:50 uur The Post Online heeft de tekst ‘op de Westelijke Jordaanoever in Israël’ inmiddels aangepast door de laatste twee woorden weg te halen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)