2.608
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Overal poepbacteriën!

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over onze obsessie met bacteriën en virussen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We zijn geobsedeerd door bacteriën en virussen, bang dat ze ons ziek maken. Vandaar dat onderzoeken die laten zien waar die bacteriën allemaal zitten op blijvende populariteit kunnen rekenen. Vooral darmbacteriën boezemen angst in.

We wisten natuurlijk al dat ze op kranen zitten. Ze zitten eveneens op het handvat van de magnetron. Ook het toetsenbord van de computer wordt door darmbacteriën bevolkt. Kijk ook uit voor het handvat van de ijskast en wees op uw hoede bij de geldautomaat. Hopelijk zitten op de toetsen van uw toegangscode er wat minder. Trouwens 1 op de 6 smartphones is niet slim genoeg zich te vrijwaren van die kleine duiveltjes. En nu is er weer een onderzoek dat laat zien dat onze portemonnee en onze bankkaarten een speelveld vormen voor darmbacteriën.

Uit een onderzoek dat in Engeland gedaan werd bleek dat 1 op de 10 bankkaarten en 1 op de 7 bankbiljetten darmbacteriën te vinden zijn. Dacht je dat iedereen zijn handen goed wast na toiletbezoek, blijken er toch viezerikken te zijn die hun rommel verspreiden via bankkaarten en bankbiljetten, de toetsen van de geldautomaat en allerlei handvatten. Je moet er toch niet aan denken: Colibacteriën, enterobacteriën en streptococcus faecalis. Jakkes. Maar ach, we hebben er geen idee door hoeveel bacteriën we omringd worden en dat onze gezondheid helemaal gebaseerd is op hoe we vreedzaam met ze omgaan.

De immuniteit die de bacteriën in eigen darmen en omgeving bij ons doen ontstaan is bepalend voor ons welzijn. Maar wie wil ons graag anders doen geloven? Wie wil ons een beetje bang maken? De makers van Radox Handwash, de sponsors van dit onderzoek.

Het weetje van vrijdag nalezen: Premenstrueel syndroom is een mythe

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)