786
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Overheid herkent echte dreiging niet

Ddos aanval op DigiD: gaat u maar rustig slapen ... Dreigtweet van gesjeesde scholier: groot alarm!

Bijna een week lang is DigiD moeilijk tot niet bereikbaar geweest vanwege aanhoudende Ddos-aanvallen. Dat was heel hinderlijk voor ondernemers, meldde BNR donderdagmiddag want die moeten aan het eind van de maand hun BTW-afdrachten doen aan de fiscus. De zender had de hele dag vergeefs geprobeerd contact te maken met behulp van DigiD. Voor de microfoon verscheen een sussend type van deo verheid, die daar helemaal niets van begreep. Blijven proberen, was zijn advies, de aanhouder wint. En niet wachten tot het laatste moment. De belasting aan de andere kant was de kwaadste niet en zou vast wel coulant zijn als gegevens ditmaal wat te laat binnenkwamen.

Contrast: een achttienjarige backpacker stuurt waarschijnlijk in een dronken bui vanuit Costa Rica (waar het vuurwater goedkoop is) een dreigbericht aan het adres van zijn gehate school in Leiden. De burgemeester en de hele fameuze driehoek op tilt. Het onderwijs gestaakt. Potige politie-agenten op wacht. Halve noodtoestand. De media rijden rond op zoek naar beeld en commentaar van de goegemeente. Onschuldige jongen gearresteerd en drie dagen vastgehouden. De backpacker, zo luidt het laatste bericht, is angstig bij de ambassade langs gegaan – ook omdat hij platzak is – en komt vrijwillig naar huis. Dat is fijn want er bestaat geen uitleveringsverdrag met Costa Rica. Hij kan, meldt de courant, twéé jaar cel krijgen. Twee jaar. Het zal hem niet glad zitten. De macht zal zeker proberen de verantwoordelijkheid voor de eigen paniek op hem af te schuiven. 

DigiD is een wezenlijk element in het contact tussen de burger en de overheid. Als dat niet meer functioneert, komt de onbestuurbaarheid van het land dichtbij. Alleen een Ddos-aanval kan de afdracht van de belastingen ernstig frustreren. Wie weet wat er inmiddels gebeurd is terwijl alle beveiligers zich af hebben laten leiden door deze zichtbare vijand. Zou een buitenlandse mogendheid of een maffiaorganisatie inmiddels beschikken over de DigiD-gegevens van de burger? Hier is sprake van een wezenlijke bedreiging. Toch is er van alarm in welke zin dan ook geen sprake. De overheid meldt dat men bezig is en dat het allemaal alleszins meevalt.

Vrijdagmiddag verscheen het opgeluchte bericht dat DigiD vanuit het binnenland weer toegankelijk was en vanuit het buitenland nog niet. Nieuwe aanvallen konden niet worden uitgesloten maar een kniesoor die daar op let. Alles pais en vree. Alle ogen gericht op een f a n t a s t i s c h e inhuldiging. Strak van de adrenaline en honderd procent alert wordt men pas, als straks weer een of andere puber een bedreiging lanceert. Dit alles schept bij de oplettende burger een groot gevoel van onveiligheid. Voorlopig houd ik me zo ver mogelijk van alles wat met DigiD te maken heeft. 

Hoe heette het ook al weer? ‘Houd je veilig.’


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)