949
12

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Overmoed

We denken allemaal dat ons bovengemiddeld vaak iets goeds zal overkomen en bovengemiddeld weinig iets slechts

Ik ben verdrietig. Een collega-senator is dood. Een goede vriendin lijkt haar gevecht tegen kanker te verliezen. Een gewaardeerd partijlid is overleden. Een student van mijn vriend heeft zelfmoord gepleegd.

Maar maak je om mij geen zorgen. Mijzelf overkomt zoiets niet. Tenminste, dat denk ik. Want ik heb last van onrealistisch optimisme. Nou ja, last, het maakt mijn leven juist wat aangenamer om er zo in te staan. Stel je voor dat ik de hele tijd loop te somberen omdat ook ik een keer doodga.

Mijn studenten hebben er ook ‘last’ van. Zij zijn gevraagd hoe groot zij de kans achten dat gebeurtenissen hen zullen overkomen in vergelijking tot medestudenten. De vragenlijst bevat 42 evenementen onderverdeeld in positieve en negatieve gebeurtenissen. En, jawel, ze denken allemaal dat hen bovengemiddeld vaak iets goeds zal overkomen en bovengemiddeld weinig iets slechts.

Daarbij komt overmoed vaker voor onder mijn mannelijke studenten dan onder vrouwelijke. Dat patroon is niet afwijkend. Zo ondernemen mannelijke beurshandelaren als gevolg van overmoed meer transacties dan vrouwelijke, waardoor zij minder goede resultaten behalen.

Zo dachten overmoedige huiseigenaren dat de waarde van hun onroerend goed zou blijven stijgen. Zo onderschatten overmoedige bankiers de risico’s die ze aangingen. Zo meenden overmoedige kredietbeoordelaars dat de bomen tot in de hemel zouden groeien. En zo ontstond een crisis waarvan de pijnlijke naweeën ons nog steeds raken.

Ik ben ouder en zou wijzer moeten zijn, maar mijn studenten valt weinig te verwijten. Om met de Amerikaanse schrijver en humorist Mark Twain te spreken: “There is no sadder sight than a young pessimist.”
Deze column verscheen ook op Voxweb

Fit

Esther-Mirjam schreef onder meer: Fit, verbeter de conditie van uw organisatie


Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (12)