718
15

Literatuurwetenschapper, onderzoeker

August Hans den Boef is literatuurwetenschapper en onderzoeker. Hij werkte tot 2011 aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is schrijver van onder andere Nederland seculier!, 'God als hype' en [Haat] als deugd.

Pak ook niet-religieuze discriminatie aan

Racistische grappen worden in Nederland beantwoord met een mengeling van lacherigheid en ongemakkelijkheid. Kennelijk ontstaat er in ons land pas werkelijk opschudding wanneer godsdienstige groepen worden beledigd

De burgemeester van Hulst twitterde ‘Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z’n klaag gelepen wordt…niet sambalb(l)ij!”
Daar was inderdaad geen woord Frans bij. Dinsdagochtend was deze Jan-Frans Mulder te horen op de publieke radio. Je rook het meteen, Franske is een CDA-burgemeester, dat hoef je niet op te zoeken. Want net als bij de Amerikaanse, christelijke rechter die suggereerde dat Barack Obama’s moeder zich door een hond liet berijden, was zijn tweet ‘natuurlijk niet’ racistisch bedoeld. Integendeel, iedereen die mij kent, weet dat dit nu eenmaal mijn gevoel voor humor is. Onder ons maken wij CDA-ers nu eenmaal zulke grappen.

Spleetogen, dat was het eerste waar ik aan dacht, bij CDA-ers ‘onder elkaar’. De partij telde ook vroeger al kleurrijke onbenullen onder zijn volksvertegenwoordigers. Wim Mateman bijvoorbeeld. Die bezat in 1993 niet alleen – dat moeten we hem nageven – de politieke moed om tegen de heilloze Betuwelijn te stemmen, maar omschreef dat jaar ook tijdens een spreekbeurt in het verre Staphorst de toenmalige Chinese leiders als ‘een paar bejaarde spleetogen’.

Toen ik veertig jaar geleden in Leiden studeerde, plakten corpsstudenten een keer overal in de stad affiches met ‘Stem Rijst 1’. De grap van bulgemeestel Murdel omgekeerd: uit Hurst. In die tijd plachten corpsstudenten Aziaten aan te duiden als ‘ploppers’. Hun Oosterse medestudenten begrepen uiteraard dat deze grappen ‘niet racistisch bedoeld waren’. Die behoorden toen immers tot de gewone corporale studentencultuur. Een traditie die tegenwoordig nog steeds bestaat, getuige het Maastreechter imitatiecorps Circumflex dat voor een feestje de leden suggereert hoe ze zich kunnen verkleden als Josef Fritzl.

Wie over dit soort incidenten de media bekijkt, signaleert een mengeling van lacherigheid en ongemakkelijkheid. Kennelijk ontstaat er in ons land pas werkelijk opschudding wanneer godsdienstige groepen worden beledigd.  
Politici uit bijvoorbeeld de PvdA, die graag weer met het CDA willen regeren, stellen dat de PVV verantwoordelijk is voor de politieke verruwing. Onzin, zoals we zien. Het verschil is, dat wat een CDA-er ‘onder ons’ zegt, de PVV-er het liefst voor zoveel mogelijk camera’s en microfoons debiteert. Maar met de komst van de sociale media wordt dat verschillen steeds kleiner. Er is een Limburgs Statenlid gedumpt wegens discriminatie, laat minister Spies dan ook deze Zeeuws-Vlaamse burgervader oneervol ontslaan.


Laatste publicatie van August Hans den Boef

  • Onbegonnen werk

    De ontvangst van het oeuvre van F. Harmsen van Beek, een casestudy (met Joost Kircz)

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (15)