2.708
20

Schrijfster, feministe, activiste

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken.

Parkeren voor mensen met een handicap

Afgelopen dinsdag behandelden we in de Eerste Kamer een initiatiefwet, van Marjon van Dijken van de PvdA, om de parkeervrijstelling voor mensen met een handicap landelijk te regelen.

De zaak wil namelijk dat het nu de gemeenten zijn die beslissen in welke mate ze tegemoet willen komen aan mensen met een beperking, die auto rijden.

In Amsterdam is het goed geregeld, weet ik van een vriendin die zich niet meer te voet kan voortbewegen, en dus afhankelijk is van scootmobiel, rolstoel of auto. En dus van een parkeerplaats. In Amsterdam mag je met een gehandicaptenkaart gratis parkeren. Gaan we naar Zandvoort dan is het al anders. Is de gehandicaptenparkeerplaats vrij? Zo ja, dan moet ik er op uit om de munten in de parkeermeter te gooien, een heel eind verderop, want voor haar is dat niet te doen. Nu is het geen straf om met je vriendin naar Zandvoort te gaan, maar was het niet de bedoeling dat mensen die zich alleen per auto voort kunnen bewegen zich verder zo zelfstandig mogelijk door het leven kunnen bewegen en niet elke keer vrienden hoeven te vragen om met ze mee te gaan? Nu ziet ze er als een berg tegenop om ergens anders heen te gaan, want ze weet niet of er parkeerplaats is, hoeveel het kost, hoe lang ze mag parkeren, en of ze bij de meter kan. Want elke gemeente regelt dat op eigen wijze.

Twintig procent van de gemeentes laten gehandicapten nog betalen voor een parkeerplaats. En dat is niet alleen duur, en voor veel gehandicapten die het met een krappe beurs moeten doen te duur, maar ook erg lastig. Voor wie in een rolstoel zit is het namelijk belangrijk om zo dicht mogelijk bij de plek waar men heen moet te kunnen parkeren, en dan heb je niet veel keuze. Ook blijkt dat de betaalautomaten vaak ver weg staan of met een rolstoel niet bereikbaar zijn. Jan Troost, bekende activist in rolstoel, moet vanwege zijn positie in de CG Raad vaak door het land heen vergaderen, en wordt er dan mee geconfronteerd dat hij soms maar een uur mag parkeren.

En wat belemmert de Eerste Kamer nu om die wet aan te nemen? Het idee dat je de autonomie van de gemeentes niet mag beperken. Dus laat je maar liever mensen met een handicap uitzoeken bij welke gemeentes ze wel welkom zijn en bij welke gemeentes niet, want de regels kunnen overal verschillen. En dat terwijl de VNG, de Vereniging van Gemeentes, al heeft gezegd geen bezwaar te hebben.

Dus was er dinsdag een delegatie, waarvan een aantal mensen in rolstoel, om de kamerleden een petitie aan te bieden, en bij het debat te zijn. Kon meteen iedereen weer eens waarnemen dat het niet eenvoudig is om als rolstoeler van je burgerrechten gebruik te maken, want de EK zit in een oud gebouw, en de lift gaat niet tot aan de publieke tribune. Dus mogen burgers in rolstoel achterin de vergaderzaal zitten, maar wel zonder actiepetjes op. En konden we hen als uitzondering in de koffieruimte ontvangen die anders alleen voor leden toegankelijk is.

Sineke ten Horn voerde het debat namens de SP en natuurlijk is zij voor een landelijke regeling – wat zou er in hemelsnaam simpeler zijn – en Kim Putters van de PvdA wond zich op en kwam met een motie om de regering te verzoeken om in overleg te gaan met de VNG. Volgende week vindt de hoofdelijke stemming plaats, en het zou kunnen zijn dat oa D66, CDA en VVD er voor zorgen dat de wet wordt afgestemd. Ja, reuze sympathiek, zeiden ze om beurten, om wat voor gehandicapten te doen, maar toch, de autonomie van de gemeente ging voor.

De mensen in rolstoel kunnen het woord ’sympathiek’ ondertussen niet meer horen. Ging het niet om het burgerrecht om in de samenleving te kunnen participeren en dus zo mobiel mogelijk te zijn? En gaan we echt zeuren over dat beetje geld dat de gemeentes die nog niet mee willen werken dan gaan missen? Ook Marjon van Dijken, de initiatiefneemster kwam de stoom ongeveer uit de oren.

Aanstaande dinsdag de stemming.


Laatste publicatie van Anja Meulenbelt

  • Feminisme Anja Meulenbelt

    Feminisme

    terug van nooit weggeweest

    Juni 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)