1.177
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pas op: jaloezie maakt vrouwen dement

De talloze adviezen die de wereld in geslingerd worden om Alzheimer te voorkomen jagen meer angst aan dan dat ze goed doen

In Nederland lijden 260.000 mensen aan dementie. De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste oorzaak van dementie en in ons land zijn ongeveer 140.000 mensen met Alzheimer. De komende 25 jaar zal het aantal meer dan verdubbelen. Veel mensen zijn bang het te krijgen, maar we weten eigenlijk niet waardoor Alzheimer veroorzaakt wordt.

Elk bericht in de media en elk onderzoek naar Alzheimer lijken naast nieuwe inzichten daarom ook veel onzinverhalen de wereld in te brengen. Wat broodjes aap: als je dik bent is je kans op Alzheimer kleiner, de kunstmatige zoetstof aspartaam veroorzaakt de ziekte, kruidenproducten en multivitaminen zullen je ertegen beschermen, het is allemaal onzin. Alzheimer is een complexe aandoening en er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Medicijnen om het te behandelen? Er zijn er wel een paar, maar ze werken nauwelijks en meestal wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

We kennen wel een aantal risicofactoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan (te weinig beweging, overgewicht, diabetes type 2, genetische factoren), maar de echte oorzaak is ons onbekend. Toch zijn er elke dag weer nieuwe onderzoeken die om aandacht vragen en suggereren dat de oorzaak duidelijk is geworden. Deze week bijvoorbeeld een onderzoek dat aan zou tonen dat het komt door aluminium in ons voedsel (aluminiumpannen) of het onderzoek dat jaloerse, gestreste, stemmige vrouwen een grotere kans hebben op Alzheimer. Dat laatste onderzoek is een voorbeeld van hoe ingewikkeld het is.

Het onderzoek begon in de jaren zestig van de vorige eeuw met 800 Zweedse vrouwen van gemiddeld 46 jaar oud en het ging bijna 40 jaar door. Hadden ze niet zowel mannen als vrouwen moeten onderzoeken? Ja, waarschijnlijk wel, maar er waren in die tijd vrijwel alleen onderzoeken met mannen en dit moest dan eens een onderzoek worden met alleen vrouwen. Ik kan wel al zeggen dat de uitkomst van dit onderzoek waarschijnlijk voor mannen en vrouwen geldt.

Om de vijf jaar werden de vrouwen onderzocht op niveau van neurotisch gedrag, op introvert zijn of extrovert, op type persoonlijkheid, jaloezie en hoeveelheid stress. Na al die jaren van gegevens verzamelen werden de resultaten geanalyseerd. Van introverte vrouwen die gemakkelijk geprikkeld reageren, bleek 25 procent Alzheimer te hebben gekregen, vergeleken met 13 procent van de extroverte vrouwen die door spanning niet van hun stuk waren te krijgen.

Interessant, maar het gaat hier niet om oorzaak en gevolg. Dus niet tegen je partner zeggen als hij of zij een beetje jaloers is en gespannen op je reageert, dat hij uit moeten kijken omdat hij anders vroeg Alzheimer zal krijgen. Ook niet denken ‘waar rook is, is ook vuur’ en er is natuurlijk altijd aanleiding voor jaloezie. Dus dan zou je blij moeten zijn als een jaloers persoon uiteindelijk niets meer onthoudt omdat hij dement is geworden en alle keren dat hij bedrogen is vergeet.

Nee, het is ingewikkeld, maar duidelijk is dat meer emotionele prikkels in de hersenen niet bevorderlijk zijn voor mensen die al Alzheimer hebben. En wie weet gaat het helemaal niet om oorzaak-gevolg maar maakt jaloezie en stress het leven van mensen met Alzheimer gewoon nog vervelender dan het al is.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)