7.681
86

advocaat

Jaap-Willem Roozemond is advocaat partner bij één van de oudste advocatenkantoren van Utrecht.

Pas op: van weldoener tot boosdoener

Bijstandsgerechtigden kunnen boete krijgen na online hulp weldoeners

De giften aan armen die via de website steungezin.nl kunnen worden gegeven, zouden heel wel tot een een korting op de bijstandsuitkering kunnen leiden.

De NOS berichtte dat rijken de armen via de website Steungezin.nl kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een nieuwe matras of koelkast. Via de website kunnen openstaande rekeningen van minima worden betaald. Een nobel streven van initiatiefneemster Helma du Pont. Wat niet wordt vermeld, is dat hierdoor de bijstandsuitkering kan worden teruggevorderd. Ook kunnen er enorme boetes door gemeenten worden opgelegd. Pas dus op voor uw Don Quichot! Waar moet u op letten?

Het recht op een bijstandsuitkering ontstaat pas op het moment de aanvrager geen inkomsten heeft en nagenoeg geen eigen vermogen. Dit is logisch, omdat de bijstandsuitkering is bedoeld voor onderhoud van noodzakelijke kosten van het bestaan. Als je zo’n beetje alles kwijt bent, dan ontstaat in de regel het recht op bijstand als vangnet.

Het krijgen van een schenking kan dan ook tot gevolg hebben dat de bijstandsgerechtigde meer vermogen krijgt dan wettelijk is toegestaan. Is dit het geval, dan zal de gemeente de ontvangen bijstandsuitkering terugvorderen. Dit gebeurt geregeld.

Wanneer de gemeente niet direct op de hoogte wordt gesteld van de ontvangen schenking, zal er hoogstwaarschijnlijk ook een boete worden opgelegd. Veel gemeenten voeren namelijk het beleid dat giften moeten worden opgegeven en boven een bepaald bedrag als inkomen wordt gezien. De hoogte van deze boete is in de regel 100% van het bedrag dat ook wordt teruggevorderd. De bijstandsgerechtigde wordt dus dubbel geraakt. Dit zijn vaak enorme bedragen die niet kunnen worden betaald. De bijstandsgerechtigde heeft – logischerwijs – vrijwel geen vermogen en inkomsten.

Dit is erg pijnlijk omdat de minima vaak al veel schulden hebben. Een terugvordering en een boete is dan ook vaak de financiële nekslag welke tot een persoonlijk faillissement leidt. Vooral omdat de wetgever de boete op 100% heeft gesteld en op grond van de wet hiervan slechts in uitzonderlijke gevallen van afgeweken wordt. Door een schenking kan deze groep van de regen in de drup belanden.

Bijstandsgerechtigden doen er dus goed aan om vóór het accepteren van een schenking, zich goed te laten adviseren. Ook dienen zij de gemeente te informeren over deze schenking om een boete te voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)