689
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pessimisme is slecht voor je hart

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het verband tussen hoofd en hart

Goed nieuws: optimistische mensen hebben een gezonder hart. Alleen natuurlijk wel pech voor de zwartkijkers. Vallen ze nog te bekeren? Onderzoekers gebruikten de gegevens van 5100 mensen die over een periode van meer dan 11 jaar verzameld werden en kwamen tot de conclusie dat de meest optimistische mensen twee keer zo’n goede hartgezondheid hebben als de meest pessimistische mensen. Halleluja!

Hoe kun je zoiets vaststellen? Je maakt gebruik van gegevens van een ander groot onderzoek dat de hartgezondheid van een grote groep mensen volgt. Dan weet je tenminste al hoe het met die kant van hun gezondheid staat. Die werd overigens vastgesteld op basis van zeven criteria: bloeddruk, hoogte glucose in het bloed, totaal cholesterol, BMI (je weet wel de body mass index die een goede indruk geeft van een al of niet gezonde relatie gewicht-lengte), eetgewoonten, hoeveelheid beweging, wel of niet roken.

Geestelijke gezondheid
Ho, ho, heel boeiend, maar dit zijn mensen die nog niets aan hun hart hebben. Ze hebben echter wel alle factoren die voor een stevige vergroting van het risico op hartziekten zorgen. Heb je ze alle zeven verkeerd zitten dan wordt het wel heel moeilijk hartziekten te voorkomen, maar theoretisch is het mogelijk. Daarnaast werd via surveys een inschatting gemaakt van de geestelijke gezondheid en het optimisme van mensen.

Nu is het heel goed mogelijk dat mensen die het niet zo leuk in het leven hebben (omdat ze weinig verdienen, een rotbaan hebben, in een beroerde wijk wonen, geen opleiding hebben gehad waardoor ze wel op willen klauteren maar weinig kans krijgen) vanzelf ook minder optimistisch zijn. Ook etnische achtergrond en algemene gezondheidstoestand werden daarom meegenomen in het onderzoek. En als dat allemaal bij de analyse betrokken werd, dan was de uitkomst nog veelzeggender. Optimisme hangt sterk samen met goede conditie van het hart.

Sympathieke boodschap
Toch vind ik zo’n onderzoek wel moeilijk, want alles hangt met alles samen en mij maak je toch niet wijs dat er ook een sterke oorzakelijke relatie tussen optimisme en goede conditie van het hart is. Het is me wat te simpel en het advies van de onderzoekers om met programma’s om mensen optimistischer te maken een grote slag te maken bij de preventie van hart- en bloedvatziekten gaat me wat te ver. Maar ja, het is wel een sympathieke boodschap in tijden waarin we steeds pessimistischer worden.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie