Laatste update 18:43
3.018
66

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Pestprotocollen helpen niet, kwelgeesten verwijderen wel

Als puntje bij paaltje komt wordt het slachtoffer tot het probleem gebombardeerd en niet de dader met zijn of haar laffe meelopers. Het wordt tijd dat daar een einde aan komt

Alblasserdam wordt in 1277 voor het eerst genoemd. Tegenwoordig telt het  iets meer dan twintigduizend inwoners. De negenjarige Juliën is een van hen. Geen enkele school in de gemeente wil hem nog opnemen. Durven ze niet. Want hij wordt zo gepest.

Nog een keer: want hij wordt zo gepest.

Pestprotocollen
cc-foto: Serge Saint

Laatst sloeg een kwelgeest een gordel om zijn nek. Dat was in de schooltaxi. De chauffeur reed blijkbaar gewoon door. Er zijn ook filmpjes gemaakt van het aanhoudend getreiter.

Het Algemeen Dagblad publiceert een uitgebreid artikel over Juliën. Daarin verloochent Alblasserdam zijn christelijk karakter niet. Het verhaal van Pontius Pilatus is blijkbaar algemeen bekend want alle autoriteiten wassen hun handen in onschuld. Basisschool de Kameleon schermt met de pestprotocollen, maar ja, je kunt ook niet alles zien. De politie vindt dat het strafrecht niet bedoeld is voor tienjarigen. En de voorzitter van het schoolbestuur zegt: “Sommige kinderen vallen tussen de wal en het schip”. Ten einde raad geven de ouders van Juliën het kind maar thuisonderwijs. Hij ging met sprongen vooruit en haalde de Cito-toets.

De moeder van de grootste pester neemt de telefoon niet op. Wel heeft ze aan de school beloofd dat ze hulp gaat zoeken.

Uit dit trieste verhaal blijkt opnieuw dat pestprotocollen maar al te vaak doekjes voor het bloeden zijn. Als puntje bij paaltje komt wordt het slachtoffer tot het probleem gebombardeerd en niet de dader met zijn of haar  sleep laffe meelopers.

Het wordt tijd dat daar een einde aan komt.

Er is maar een manier om pesten daadwerkelijk tegen te gaan: dat is het verwijderen van hardnekkige kwelgeesten. Zij maken  niet alleen het leven van hun slachtoffers tot een hel maar brengen ook grote schade toe aan de kwaliteit van het onderwijs en de reputatie van de school.

Wat moet er dan met hen gebeuren? Het is goed om de ouders van zulke kleine etterbakken te confronteren met de gevolgen van hun gedrag. Het voorbeeld van Juliën laat zien dat thuisonderwijs best vruchten af kan werpen. En anders kunnen die ouders kijken of er in de buurgemeentes Papendrecht, Ridderkerk en Nieuw Lekkerland  scholen te vinden zijn die het met hun kinderen nog een keer willen proberen. Wordt nog een heel gedoe met halen en brengen maar het was ook hun opvoeding die het probleem mede heeft veroorzaakt.

Als ouders van kwelgeesten weten dat dit de consequentie is, pakken zij wellicht eerder signalen over het gedrag van hun lievelingen op.

Nu is het Juliën die straks buiten de gemeente naar school moet. Dat is niet acceptabel. Dat kan Alblasserdam niet op zich laten zitten, maar men zal wel weer naar zeep en de wasbak grijpen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (66)