617
1

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Pirates op zijn Deens

Intelligent, dramatisch en relevant: Kapringen vertelt het verhaal van een scheepskaping door Somalische piraten

Nieuw op Joop: Wekelijks een filmrecensie door Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde.


Het wordt bijna gênant. Alweer levert Denemarken een intelligente, dramatische en relevante film af, die ook in Nederland had kunnen worden gemaakt. Kapringen laat zien dat je voor een goede film niets meer nodig hebt dan een doortimmerd script en twee benen in de echte wereld.

Somalische piraten
Kapringen, zoals de titel al aangeeft, is het relaas van de kaping van een Deens vrachtschip door
Somalische piraten. De film toont de ervaringen van de crew, die zich staande moet houden tegen hun gijzelnemers, en de directie van het vrachtbedrijf in Denemarken, die onderhandelt over het losgeld. Het knappe aan Kapringen is dat deze twee plotlijnen even spannend zijn.

Beiden spelen zich af in claustrofobische ruimtes: scheepscabines en kantoren waar mannen op elkaar zitten gepropt en waar spanningen oplopen. De bemanning bouwt een vriendelijke relatie op met de piraten, maar ze weten dat de gemoedelijke stemming ieder moment kan omslaan in dodelijk geweld. In Denemarken neemt de CEO (een sterke rol van Søren Malling) de onderhandelingen zelf op zich. Zijn messcherpe zakenmanneninstinct lijkt hier op zijn plek, maar toch sluimert de vraag of zijn trots hem geen parten speelt. Omdat bij hem de sterkste morele dilemma’s liggen, werkt deze plotlijn net ietsje beter.

Kwelling
Regisseur Tobias Lindholm heeft een achtergrond als scenarioschrijver. Hij schreef mee aan
Borgen en Jagten. Hij draait de film met eenvoudige lange takes en weinig visueel spierballenvertoon. Het is puur door plotstructuur dat hij de kijker de adem doet stokken van spanning. Ook weet hij een realistische setting te suggereren met alledaagse elementen als flipover boards, schema’s en slecht functionerende telefoonverbindingen. Je gelooft dat het er in de werkelijkheid zo aan toe gaat.

Kapringen verklaart waarom onderhandelingen rond een gijzeling maanden duren, maar toont tegelijkertijd de absurditeit van het eindeloos rekken van de kwelling. Dit maakt Kapringen een film over de illusie van controle. Als er iets is waardoor Kapringen alleen maar een goede film is in de plaats van een grootse, is dat dit overstijgende thema niet geraffineerd genoeg is uitgewerkt, zoals Stanley Kubrick dat kon doen. In de scènes die dit punt maken, is de hand van de schrijver nog steeds te zien.

Kapringen is vooral een spannend en geloofwaardig docudrama en dat is een prestatie om trots op te zijn.

Geef een reactie

Laatste reactie