1.057
84

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Plaats afvalbakken, in plaats van moraliserende affiches

Van die affiches wordt alleen het reclamebureau beter

Op de tramhalte hing een gigantische affiche van zo’n mooie jongen met een baard van drie dagen en een zeer coole bril. Daarop zat een plukje roze kauwgom geplakt. De boodschap eronder beval de de verveelde passagiers om hun afval mee te nemen, als er geen prullenbak in de buurt was. Het was duidelijk: de moraliserende campagnes van onze overheid, die niet langer een nieuwe maatschappij wil maar wel een nieuwe mens, laten zelfs de forenzen niet langer met rust.

Zo’n aanplakbiljet op a0-formaat kost al gauw 80 euro per stuk tenzji je er natuurlijk duizenden kan laten drukken op een rotatiepers, maar dan nog is het een dure campagne.

“Kun je niet beter afvalbakken bijplaatsen?”, vroeg ik mij af. Dat van die kauwgom deed sterk denken aan Singapore waar je torenhoge boetes krijgt als je maar een klein flintertje papier op straat laat vallen. Maar er staat wel overal elke vijftien meter een afvalbak wat zoiets bijna tot een bewuste daad maakt. En zulke afvalbakken zijn nóóit overvol. O ja, en kauwgom is kort en goed verboden. Net als drugs.

De boetekant krijgt de overheid de laatste jaren heel aardig voor elkaar maar het bijplaatsen van de afvalbakken schiet te vaak niet op. Wel is er blijkbaar ruimte voor een grote campagne met affiches rond het openbaar vervoer: je vuil is je eigen verantwoordelijkheid. Neem het mee naar huis.

Als de overheid dan toch een voorbeeld neemt aan het gestrenge Singapore, dan zou ze zich misschien ook de andere kant van het verhaal eigen kunnen maken: in dit geval voor een overvloed aan afvalbakken zorgen. Dan wordt handhaven acceptabel. Dan krijg je een schone stad. Van die affiche wordt alleen het reclamebureau beter. Was ik maar directeur van dat reclamebureau. Dan ging ik op vakantie naar Maleisië, niet naar het welgeordende Singapore, want dat is te truttig en te saai.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (84)