856
26

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

Plannen G500 over ZZP’ers zijn best sociaal democratisch

'Ik denk dat we veel dichter bij elkaar zitten dan soms wordt geschetst in de media'

Afgelopen maandag presenteerde ik ombudsteam ZZP’ers. Omdat ze ondanks hun enorme aantal nog te weinig op de kaart van politiek, polder en bedrijfsleven staan, moet veel meer aandacht voor de specifieke belangen van ZZP’ers zijn. Ik was dan ook blij verrast dat in de tien thema’s die G500 gisteren presenteerde ZZP’ers daar één van was: bij jongeren is het al een fact of life dat ZZP’ers een wezenlijk onderdeel van de economie en arbeidsmarkt zijn.

Op basis van beeldvorming in de media zijn we geneigd te denken dat er een gapend gat schuilt tussen wat de G500 wil en wat de traditionele partijen willen. Toen ik het plan ‘G500 over ZZP’ers en de sociale zekerheid’ las verbaasde het me dat hun plannen grotendeels overeenkomen met het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Zo stelt de G500 voor dat ZZP’ers vrijwillig of verplicht verzekerd moeten worden voor arbeidsongeschikt via deelname aan de WIA. Ook de plannen voor betere pensioenopbouw komen overeen met wat de PvdA wil, overigens ook de andere grote partijen. Ook hun analyse over schijnzelfstandigen, dus mensen die eigenlijk liever werknemer waren gebleven maar door de oude werkgever het ZZP ‘schap’ zijn ingedrukt komt overeen met die van de PvdA. 

Het grappige is dus dat de G500 precies dezelfde analyse en zorgen heeft als de PvdA: tof dat ze zo’n grote bijdrage leveren aan onze economie, maar hun zekerheidssituatie is vaak fragiel en het is te duur voor veel ZZP’ers om daar wat aan te doen. 

Hoe komt het toch dat het lijkt alsof er zo’n groot gat zit tussen wat de ‘jongeren’ vertegenwoordigd door G500 willen en wat de ‘oude politiek’ voor elkaar wil krijgen? Ik denk dat we veel dichter bij elkaar zitten dan soms wordt geschetst in de media. Zoals ik al eerder zei hier op Joop, ik ben blij dat de G500 er is, omdat er eindelijk weer een poging is om jongeren weer te verenigen om zo meer invloed te krijgen. Mijn lijfspreuk is niet voor niets ‘Individualisten aller landen, verenigt u’. 

Volg Mei Li Vos ook op Twitter


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (26)