Laatste update 04 december 2019, 08:22
21.322
171

Documentairefotograaf

Geronimo Matulessy (33) uit Apeldoorn is documentaire fotograaf en journalist. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap Hollandse Hoogte en loopt binnenkort mee op de redactie van Trouw.

Politiek kijkt weg bij rellen Duindorp en ander wit geweld

Politici hebben een pact met de duivel gesloten door Blokkeerfriezen, boze boeren, hooligans en het tuig in Duindorp voor hun politieke karretje te spannen.

Met de muurverf van onze verbouwing nog op mijn handen lees ik tandenknarsend de berichten rondom Duindorp. Het is onrustig in de Haagse, racistische achterstandswijk. Waar een deel van de Duindorpers, opgestookt door de recidiverende relschoppers John van Zweden en Henk Bres, zeer recent nog de protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) probeerde aan te vallen door hun auto’s en ruiten te vernielen, komen zij nu opnieuw in opspraak met opzienbarende gewelddadigheden.

Ze zijn in het vissersdorp laaiend dat ze geen metershoog vuur mogen bouwen om daarmee omliggende huizenbezitters doodsangsten te laten uitstaan. Waarbij mensen lijdzaam moeten toekijken hoe een wervelwind van vuurvonken hun kapitaal dreigt te vernietigen. Want het is godverdomme een ‘traditie’! En wie het nieuws nauwlettend volgt, weet dat je van tradities in Nederland moet afblijven. Dan mogen wetten worden overtreden en moeten tegenstanders met gevaar voor eigen leven zwijgen. We mogen onderhand spreken van een groot maatschappelijk probleem.

Politie in Duindorp | ANP

Laten we het daarom breder trekken: Nederland heeft een probleem met gewelddadige groeperingen die voornamelijk bestaan uit hordes boze, witte mannen en vrouwen. Ondertussen kijken de gevestigde politieke partijen laf toe. Om electorale redenen spreken zij zich nauwelijks uit. Lamgeslagen door de radicaal-rechtse koers van de Partij Voor de Vrijheid (PVV) en Forum van Democratie (FvD) worden er halfslachtige betekenisloze uitspraken gedaan door onze minister-president Mark Rutte. Ook op links is het jarenlang angstvallig stil als het bijvoorbeeld gaat om Zwarte Piet, een discussie die werkt als katalysator op racisme in de samenleving. Politici en hun kornuiten in de media sluiten liever de rijen om de focus op (onder andere) vluchtelingen en de islam te leggen, in plaats van een kritische blik te werpen op problemen van eigen bodem.

Wie nu op social media de berichten volgt over Duindorp ziet dat er weinig ophef wordt gemaakt vanuit de politiek. Maar wat als rellende Marokkaanse Nederlanders uit de Schilderswijk de boel op stelten hadden gezet? Was er dan net zo gereageerd? En hadden tal van landgenoten dezelfde rationele oplossingen geboden? Stuk voor stuk retorische vragen.

Politici hebben een pact met de duivel gesloten door Blokkeerfriezen, boze boeren, hooligans en het tuig in Duindorp voor hun politieke karretje te spannen. Racisme en geweld gaan hierdoor hand in hand en zijn niet van elkaar los te koppelen. Vroeg of laat zullen deze knokploegen je dan ook in de hand bijten.

Er hangt nu een zweem van wetteloosheid over dit land. Chantage als middel om andersdenkenden te onderdrukken. Het precedent is geschapen door rappe, opeenvolgende gewelddadigheden te bagatelliseren of zelfs toe te juichen. Maar goed, Nederland is in de ban van het terughalen van kinderen van IS-ouders, terwijl er in het oer-Hollandse Duindorp een kind van negen jaar oud met een molotovcocktail is aangehouden. Dit land is volledig krankjorum geworden.

Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Laatste reacties (171)