Laatste update 05 maart 2019, 10:39
4.461
19

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Populistisch rechts staakt campagne tegen NPO

Populistisch rechts heeft deze dagen geleerd dat een medium niet links is als er ook wel eens mensen op aan het woord komen die niet meegaan met hun frames

cc-foto: Stuart Fulcher

Sinds de opkomst van Fortuyn tot dit weekend werd er vanuit populistisch rechts continu campagne gevoerd tegen de Nederlandse Publieke Omroep NPO. Deze zou een spreekbuis zijn van de linkse elites. De NPO grossiert in nepnieuws om rechts in een kwaad daglicht te stellen, zeggen Baudet, Wilders en hun aanhangers bij de Telegraaf en op internet. Je mag wel belasting betalen maar je krijgt de waarheid niet te horen, hoogstens door de filters van de prosecco drinkende grachtengordel. Daarom moet de NPO leren een toontje lager te zingen.

Aan dat eeuwige gedram is nu een eind gekomen. Dat komt omdat populistisch rechts heeft geleerd wat de gevolgen zijn van zulke kritiek. Je brengt er anderen mee op een idee. Een paar dagen terug kondigde de partij DENK aan met de publieke omroep in gesprek te willen gaan over de inhoud van bepaalde tv-programma´s zoals De Nieuwe Maan. Zij proeft bij de NPO een anti-islamitische gezindheid en dat moet gestopt worden.

Populistisch rechts is inmiddels dwars voor de omroep gaan liggen en meer in het bijzonder voor Fidan Ekiz, die de laatste tijd het gezicht van de Nieuwe Maan bepaalt. Terecht stellen reaguurders en hun geestverwanten bij andere sites vast dat de wortel aan de bijl van de vrijheid wordt gezet als de politiek zich met de inhoud of de vrijheid van handelen bij de publieke omroep bemoeit. Zij zien sinds een paar dagen in dat ze zelf met die verhalen over de vermeende linkse vooroordelen in Hilversum juist hun grootste tegenstanders een stok in handen hebben gegeven om de hond te slaan.

Het was bijvoorbeeld roerend om te zien hoe welsprekend Mark Koster in Goedemorgen Nederland voor de pluriformiteit van de publieke omroep opkwam. Het was weliswaar op NPO1 zelf, waar deze rechtse duider van de media al jaren in de ochtenduren vaste gast is, maar toch…

Hoe dan ook, de populisten hebben hun lesje geleerd. Als wij Wilders, Baudet en hun geestverwanten op alle plekken in de samenleving mogen geloven, dan is een consequente houding het kenmerk van hun levensbeschouwing. Vrijheid voor iedereen en gelijke monniken, gelijke kappen.

Vandaar dat het nu natuurlijk afgelopen is met de beschuldigingen als zou de NPO te links zijn. Populistisch rechts heeft deze dagen geleerd dat een medium niet links is als er ook wel eens mensen op aan het woord komen die niet meegaan met hun frames. Je kunt daar smalend over doen en zeggen dat ze er wel laat achter komen maar dat is flauw en negatief. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En in de hemel heerst er meer vreugde over één bekeerling dan over honderd rechtvaardigen. Laat staan als miljoenen tegelijk het licht zien.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (19)